„Klubrádió
Reggeli gyors

Oltási rend: hiába beszél Orbán, ez nem kívánságműsor

2/08/2021 11:27

| Szerző: Klubrádió

A kormány kiküldött az oltóorvosoknak egy olyan anyagot, arról, hogy milyen oltóanyagot adjanak be 3. oltásként, ami után összeállt a szakma és orvosok, virológusok és kénytelenek voltak a szakirodalomra alapozva pontosítani a képet. Ez nem kívánságműsor.

A múlt héten egy alternatív oltási rendet hozott nyilvánosságra egy magyar orvoscsapat, mert szerintük szakmai problémák vannak azzal a 3. oltásnak javasolt táblázattal, amit a kormány készített.

A szakmai anyagot Falus András immunológus, Ferenci Tamás biostatisztikus, Rékassy Balázs orvos, Sarkadi Balázs kutatóorvos, Weltner János orvos és Balkányi László belgyógyász jegyzi. Balkányi a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy a szakértői anyagot jóval többen készítették, de csak ennyien adták a nevüket: "nem kell különösebben magyarázni, hogy miért".

2021. augusztus 02. Reggeli gyors - részlet 21.08.02. Balkányi László
09:03
00:00

A "szélesebb körű, szakmai konszenzus és szakirodalom alapján írott szakértői anyagot azután jelentették meg, hogy a kormány az oltóorvosoknak elküldött egy 2-3 oldalnyi szöveget, amiben volt egy táblázat is. Ebben a különböző oltásokat rendezték két oszlopba, a 3. oszlopban pedig az következett, hogy milyen lehetséges oltások jöhetnek, de "ez szinte mindent mindennel kombinálni megengedett, és egyáltalán nem segítette az oltó kollégákat a döntésben, hiszen nem volt elegendő információ arról, hogy "a beteg, páciens, milyen szempontból, mennyire veszélyeztetett, kell-e neki egyáltalán a 3. oltás". "Csak a háttér ismereteket, tudományos evidenciákat nem tartalmazza ez az anyag, ami a döntést segítené" - mondta. A kormány táblázata szerint szinte mindent hozzá lehet keverni mindenhez, és nincsenek szempontok, ami alapján dönthet.

A harmadik oltásról viszonylag kevés szakmai anyag van, de Balkányi jelezte, hogy már van, és napról napra egyre több ilyen dokumentum, vizsgálat áll rendelkezésre. Minden eddig elvégzett vizsgálat jelzi azt, hogy 60 év fölött progresszíven - egyre idősebben egyre inkább-  nő azok száma, akik nem váltak védetté, ez egy komoly kockázati csoport.

 
3. oltás a kormány szerint (RTL Klub)
 

 

Orbán korábban azt mondta, bárki kaphat oltást, aki kér, de az orvos szerint "ez nem egy kívánságműsor. A népességet kellene megvédeni, koncentrálni kellene, akik semmilyen oltást nem vettek fel és akik veszélyeztetettek. Oltóanyag bőség van, így lehet ezt mondani, de ez nem szakmai érvelés", ezért Orbán kijelentésével nem is tud vitatkozni.

Szerinte nem árt egy harmadik oltás, de hogy mikor és milyen oltóanyaggal legyen, az nem mindegy. Megnézték a szakirodalmat, és az orvosok ebből állítottak össze egy anyagot, hogyan végezzék el ezt az oltást.

A műsorvezető Szénási Sándor a kínai Sinopharmról kérdezte Balkányit, hogy adható-e 3. oltásnak, amire azt mondta, hogy tények és adatok alapján eddig csak a modern vakcinákról, mRNS-alapú vakcinákról vannak megerősítő számok, és nagyon erősnek látszanak. "Hogy a Sinopharm mit tud, nem tudjuk, mert nem jelentek meg róla anyagok". Minden kutatási eredmény arról szól hogy Pfizer jó harmadik oltásnak, akkor is ha előzőleg csak ilyet kapott, mondta.

A nyilvánosság és az együttes munka oda vezet, hogy többeket meg tudnak védeni egy újabb hullámtól, mondta.