„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szakértő: A még nem beoltottakra kell fókuszálni

23/07/2021 23:47

| Szerző: Klubrádió/szg

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a még nem beoltottakra kell fókuszálni és visszahozni a járványkezelést a politika területéről az egészségügyhöz. Hozzátette: a 60 éven felüli sinopharmosokkal is foglalkozni kell, úgy látja, a kormány elken egy rossz döntést azzal, hogy tessék, itt a harmadik oltás, szabadon választható. Noha nem prioritás „össze-vissza oltani a lakosságot a harmadik vakcinával”, amíg ennyi be nem oltott ember van – ismételte meg.

2021. július 23. Megbeszéljük / részlet, Rékassy Balázs (21.07.23.)
11:41
00:00

Sajtóközleményt adott ki a koronavírus elleni harmadik oltás szükségességéről és az ehhez kapcsolódó feladatokról Balkányi László belgyógyász, Falus András immunológus, Rékassy Balázs orvos és Sarkadi Balázs kutatóorvos. Azt írják, jobbító szándékuk az, hogy még sikeresebb legyen a védekezés a negyedik hullám ellen.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük a Megbeszéljük adásában. Elmondta, javaslatuk lényege egyrészt az, hogy azokra kell fókuszálni, akik még nincsenek beoltva, meg kell érteni, miért nincsenek beoltva, és el kell érni a delta variáns és „a negyedik hullám kapujában”, hogy minél többen megkapják az oltást. Másrészt az, hogy a járványkezelés a politikai kommunikáció területéről kerüljön vissza az orvostudományhoz, és a nemzetközi tapasztalatokra támaszkodjon az ország.

Szerinte a harmadik oltással kapcsolatban összemostak egy szakmai igényt és egy „valószínű tévedést”. A harmadik hullám tombolása idején nem nézték a kínaiak eredeti ajánlását, amely szerint a Sinopharmot 18 és 59 év között javasolták. Itt jött egy politikai döntés arról, hogy 60 év felettieknek is adták ezt a vakcinát. Majd ezután jelentek meg olyan kutatások, amelyek szerint a 60 év fölötti emberek negyedénél nem alakult ki megfelelő antitestszám, és ez az életkor emelkedésével rosszabb lesz. Ezekre az emberekre kellene koncentrálni, és nem elkenni az egészet azzal, hogy tessék, itt a harmadik oltás, szabadon választható. Rékassy Balázs úgy látja, nem prioritás a többiek beoltása a 60 éven felüli sinopharmosokkal szemben. A többi vakcinával beoltottakról adatok kellenek, hogy melyik mennyire működik adott idő alatt. Tehát nem prioritás „össze-vissza oltani a lakosságot a harmadik vakcinával”, amíg ennyi be nem oltott ember van – ismételte meg.

Jelezte: feszült helyzetben született a döntés (a Sinopharmról), és nem kritizálja, mert az volt a cél, hogy növeljék az átoltottságot. Mára kiderült, hogy ez bizonyos korcsoportokban nem volt jó döntés, amivel nincs semmi baj, szakmailag lehet korrigálni. Ezért is mondják a nyilatkozatban, hogy független szakértői testületet kell létrehozni, amely a járványadatok és a nemzetközi publicisztikák birtokában tanácsot ad, döntést készít elő a politikának. Más országokban is szükség van arra, hogy szakértőkből álló csoport segítse a döntéshozatalt.

Azt se gondolták volna, hogy a Sinopharmmal oltottak civil kezdeményezése mellé odaállnak vezető szakemberek, és a segítségükkel ez a kezdeményezés igenis ért el hatást. Az más kérdés, hogy nem beismerés történt, hanem csak addig jutottak el, hogy mindenkinek felajánlják a harmadik oltást. Szerinte ez még korai – noha lehet, ezt a riportot néhány hónap múlva visszahallgatva nem lesz az. Jelen pillanatban nincs arra bizonyíték, hogy például a Pfizerrel vagy más vakcinával oltottaknál olyan szinten csökkenne az ellenanyagszint, hogy náluk is fennállna az a veszély, amely egy másik csoportnál fennáll. Viszont épp az előbbi okból éppen ezt is mérni kellene reprezentatív mintán, amit nem ördöngösség összehozni – tette hozzá Rékassy Balázs.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép:

Megbeszéljük... 
2021. július 23., péntek 16:45
Műsorvezető: Bolgár György