„Klubrádió
Reggeli gyors

Újabb eredmények a fővárosi mérésről: a sinopharmosok 24 százalékának nincs elég antitestje

21/07/2021 13:43

| Szerző: Klubrádió

Újabb eredményeket tettek közzé a Fővárosi Önkormányzat antitestméréséről, amelyre 60 évnél idősebb budapestiek jelentkezhettek, hogy ellenőrizzék, termelt-e a szervezetük elegendő antitestet a koronavírus elleni oltás után. 3805 vizsgálatot végeztek, ezek alapján a Sinopharmmal oltottak 24 százalékánál egyáltalán nem, vagy alig termelődött antitest. Sarkadi Balázs orvos-biológus és Ferenci Tamás biostatisztikus kutatása is hasonló eredményeket hozott.

Amint a 444 írja, a Sinopharmról részletesebb korosztályi adatokat is közöltek a fővárosi mérésben. Látszik, hogy a 80 év felettieknél már 38 százalékban nem termelődött elegendő antitest. A 60-80 éveseknél ez 20-26 százalék közt mozog. Az első fővárosi eredmények kisebb mintánál is ilyen eredményt mutattak. Természetesen ezek nem reprezentatív felmérések.

A cikkben megjegyzik, hogy a Sinopharm engedélyezésének pillanatában nem voltak ismertek a klinikai tesztek harmadik fázisának részletes eredményei, de a gyógyszerhatóság által nyilvánosságra hozott dokumentumból világos volt, hogy a gyártó szinte kizárólag 60 év alatt vizsgálta a vakcina hatékonyságát.

Magyaroszágon mégis engedélyezték az idősek oltását Sinopharmmal. Több mint félmillió 60 évnél idősebb ember kapta ezt a vakcinát az országban.

2021. július 21. Reggeli gyors - részlet 21.07.21. Sarkadi Balázs
12:44
00:00

Hasonló eredményről számolt be Sarkadi Balázs orvos-biológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja is a Klubrádióban: nagyrészt idősebb embereknél vizsgálták, hogy keletkezett-e védő hatású antitest a szervezetükben. Közölte: 60 év fölött 25 százalék azok aránya, akikben nem keletkezett, és 70-80 év körül már mintegy 50 százalék nem mutat ilyen védő hatású antitestképzést.

Folyamatosan gyűjtötték a méréseket, amelyek azokra az antitestekre vonatkoznak, amelyek valóban védő hatásúak. Ezekből Ferenci Tamás biostatisztikussal közösen mutatták ki azt az összefüggést, hogy idősebb korban jelentősen csökken a vakcina védőhatása. Ez szerinte nem is váratlan, az elölt vírust tartalmazó vakcinákra általában jellemző.

Sarkadi Balázs elmondta: fiatalabb korban a Sinopharm is elég hatékony, 90 százalékban kiváltja az ellenanyag-képződést, de ha rendelkezésre állnak a modern, elsősorban az RNS-alapú vakcinák, azok hatékonyabban, pontosabban, kevesebb mellékhatással tudnak kiváltani immunválaszt és védelmet adni a vírus ellen.

Azt mondta: idősebbeknél a Sinopharm után érdemes lenne egy harmadik, RNS-alapú vakcinát adni, ezzel biztossá tehető lenne a védelmük, nem alakulna ki olyan hamis elképzelés, hogy valaki már megkapta a két vakcinát, és ezzel már biztosan védett. Általánosságban azt mondta: szerinte akkor kell dönteni a harmadik vakcináról, amikor kialakul, hogy melyiknek mennyire tartós a hatása.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Mészáros János

Reggeli gyors
2021. július 21., szerda 08:15
Műsorvezető: Mérő Vera