„Klubrádió
A lényeg

A Semmelweis vizsgálatán is a Sinopharm esetében mérték a legkevesebb antitestet

14/07/2021 15:15

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Önkormányzat után a Semmelweis Egyetem is nyilvánosságra hozta saját antitestmérésének eredményeit. A nem reprezentatív felmérésből az derül ki, hogy a vizsgált emberek 88 kialakult ez a fajta védettség. A Sinopharmot kapottaknál ez 84, 60 éven felül 82 százalék.

Egy nappal a fővárosi antitestvizsgálat első számai után a Semmelweis Egyetem is nyilvánosságra hozta saját, június 15-én meghirdetett ellenanyagszint-vizsgálatának értékeit. Az egyetem laboratóriuma mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálta 1200 olyan jelentkezőnél, aki korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre.

Az egyetemen az esetek 88 százalékában pozitív eredmény született, úgy tűnik tehát, hogy többségében kialakult ez a fajta védettség. A különbség oka az lehet – mint írják –, hogy az ellenanyagtesztek eltérő érzékenységűek. Ebben a vizsgálatban a Roche cég tesztjét használták – foglalta össze a 444.

Eredmények, módszertan

A legtöbben olyanok jelentkeztek, akik Sinopharm-oltás után mértek negatív értéket. 881-ből 143 esetben ezt a Semmelweis Egyetem is igazolta, náluk ez alapján sem indult be az antitesttermelés. A Sinopharmmal oltottaknál 84 százalékban mutattak ki védettséget, ez minden más vakcina esetében legalább 94 százalék, sőt, a Szputnyiknál 100 százalék.

Az adatokat közzétették korosztályi bontásban is. A Sinopharm esetében látszik, hogy nagyrészt 60 évnél idősebbek vettek részt a programban. Köztük 18 százalékban, csaknem ötödrészben a Semmelweisen sem mutattak ki védettséget. A 60 évnél fiatalabbaknál már jobb az arány. A többi oltóanyag 60 év alatt és fölött is 90 százaléknál nagyobb arányban hozott pozitív eredményeket.

Koronavírus - Újabb vakcinaszállítmány kiszállítása Bék
 
A beérkezett újabb, 8200 kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina A Békés Megyei Kormányhivatal hűtőjében Békéscsabán 2021. március 4-én. Fotó: MTI/Lehoczky Péter

„A pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést” – közölték. Hozzátették, hogy a vakcinák hatásossága „csak az oltást követően fellépő fertőzések, megbetegedések, kórházi felvételek és halélesetek számának alakulása alapján határozható meg”.

Ez nem reprezentatív vizsgálat, eleve csak olyanok vettek részt benne, akik korábban valahol máshol negatív eredményt kaptak. A kormány átfogó, országos kutatást ígért a témában, eredetileg május végéig hozták volna nyilvánosságra az eredményeket, de ez máig nem történt meg.

Összehasonlítás

A Fővárosi Önkormányzat csak 60 év felettieknek hirdetett vizsgálatot, ők az Abbott cég tesztjét használták. Itt is a Sinopharm szerepelt a legrosszabbul, 24 százalékban nem mutattak ki antitestet. Ez a vizsgálat sem reprezentatív, még a 60 év feletti budapestiekre nézve sem.

A Videoton cég saját mérésében a 60 év feletti Sinopharmmal oltottak harmadánál nem indult be az antitesttermelés.

A 444 felhívására több mint ezren küldték be laboreredményüket, és ők is a kínai vakcinával oltottaktól kapták a legtöbb negatív eredményt. Azonban, ahogy a portál is felhívja a figyelmet, egyik vizsgálat se reprezentatív, és nem is hasonlíthatók össze egyértelműen, mert más módszert használtak. Az eredmények viszont ugyanabba az irányba mutatnak.

(Kiemelt kép: MTI/Mészáros János)