„Klubrádió
A lényeg

A fővárosi antitestvizsgálat első eredményei szerint a Sinopharmmal oltott 60 éven felettiek negyede nem termel antitestet

13/07/2021 17:13

| Szerző: Klubrádió

A fővárosi antitestvizsgálat első számai alapján a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek mintegy negyedénél nem indult be az antitest termelés. 1760 mintából Pfizernél kettő, a Szputnyiknál hét, míg a Sinopharmnál 294 esetben tapasztalták az antitestek elégtelen mennyiségének jelenlétét.

A Fővárosi Önkormányzat a kerületi önkormányzatokkal együttműködve az elmúlt hét elejétől ingyenesen lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírusantitest-tesztelésre – szemlézte a Fővárosi Önkormányzat keddi sajtóközleményét a 24.hu.

A tesztelés során vénás vérből vett mintából, speciális teszt módszer alkalmazásával végezték el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, amely alapján az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény.

Az 1760 értékelhető vizsgálat – a résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozás hiányában – ugyan nem képvisel a 60 év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát, azonban az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett adatok értékelése és bemutatása is tanulságokkal szolgál.

A Sinopharm oltóanyag esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek esetében 23,90 százalékos mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben.

Koronavírus - Oltás Miskolcon
 
Sinopharm Fotó: Vajda János/MTI
 

A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb. Mint látható: a Pfizernél kettő, a Szputnyiknál hét, míg a Sinopharmnál 294 esetben tapasztalták az antitestek elégtelen mennyiségének jelenlétét.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, Kásler Miklós a minap arról beszélt, hogy a kormány szerdán dönthet a harmadik oltásról. Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón még azt mondta, amíg nincs protokoll, nem adnak harmadik oltást, akkor sem, ha ezt kéri valaki. Arra a kérdésre, hogy mit javasol azoknak, akiket kínai vakcinával oltottak be és nincs védettségük, a miniszter elkerülte a válaszadást.