„Klubrádió
A lényeg

Azonnal harmadik oltásra van szükség a Videoton kínai vakcinával oltott idős dolgozói körében

30/06/2021 16:25

| Szerző: Klubrádió

A kínai Sinopharm vakcinával beoltott 60 feletti Videoton dolgozók harmadánál nem alakult ki semmilyen védettség. Sinkó Ottó, a cég társ-vezérigazgatója úgy, véli, hogy még az előtt harmadik oltás kellene, hogy a negyedik hullám betör Magyarországra. A szabályok jelenleg tiltják a harmadik dózist.

A koronavírussal szembeni védettségre vonatkozóan széles körű, komplex teszteket végeztek a Videoton dolgozói körében, amelyből kiderült, hogy a kínai Sinopharm vakcinával beoltott 60 felettiek egy részének semmilyen védettsége nincsen – szúrta ki a Portfólió.hu cikkét a 24.hu.

Sinkó Ottó, a cég társ-vezérigazgatója azt mondta, azok a Sinopharmmal oltott 60 felettiek, akiknek nincs antitestes védelmük, T-sejtes immunitással sem rendelkeznek. Szerinte hiába adták be ezeknek a dolgozóknak mindkét oltást, nem alakult ki védettségük. A társ-vezérigazgató úgy véli, azonnal harmadik oltásra lenne szükség, ami azonban a szabályok szerint tilos. Még azelőtt változtatni kellene ezen, hogy a negyedik hullám elérné Magyarországot.

Koronavírus - Oltás Miskolcon
 
SinopharmFotó: Vajda János/MTI
 

Sinkó beszélt arról, hogy a Videoton a járvány kitörése óta nagy hangsúlyt fektet a koronavírus elleni küzdelemre, az önkéntes tesztelésre, ezért a vakcinázás elindulását követően jelentős számban nyitottak voltak a munkavállalóik arra, hogy a cég költségére az ellenanyag mérésében is részt vegyenek.

"Az ellenanyagtesztek eredménye alapján elmondható, hogy az összes vizsgált vakcina – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik – elindította az antitestek termelését kortól függetlenül, kivéve a kínai Sinopharm oltását" – osztotta meg Sinkó a Videoton dolgozói körében végzett önkéntes vizsgálatok eredményét.

A Sinopharm oltása után a 60 évesek és a náluk idősebbek egyharmada esetében nem volt kimutatható ellenanyagszint – hangsúlyozta. 

Sinkó szerint a harmadik oltást legalább saját költségre engedélyezni kellene. Mostanra ráadásul vakcinabőség van, így a Sinopharmmal oltottak számára rendelkezésre állna harmadik dózisként nyugati oltás.