„Klubrádió
Reggeli gyors

Megtévesztőek lehetnek az oltottak fertőzéséről szóló adatok

12/11/2021 13:44

| Szerző: Klubrádió/szg

A Nemzeti Népegészségügyi Központtól kapott legújabb adatok azt mutatják: a fertőzöttek nagyjából fele (48,5 százalék) kapott már legalább egy oltást. Ez viszont Balkányi László orvos szerint félrevezető. Ugyanis nem ugyanakkora csoportra vonatkozik a két adat: az oltatlanok feleannyian vannak, mint az oltottak. A betegség elkapásánál kétszeres, a kórházba kerülésnél négyszeres a kockázat az oltatlanok számára – tette hozzá.

2021. november 12. Reggeli gyors - részlet 21.11.12. Balkányi László
10:28
00:00

Az Átlátszó szerdai cikke szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központtól kapott legújabb adatok azt mutatják: a fertőzöttek nagyjából fele (48,5 százalék) kapott már legalább egy oltást.

Ez az interpretáció viszont így hibás – mondta Balkányi László orvos, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi tudásmenedzsere. A közzétett adatok nem összehasonlíthatók egymással, hiszen nem ugyanakkora csoportra vonatkozik a két adat: az oltatlanok feleannyian vannak, mint az oltottak. Oroszi Beatrix epidemiológus csütörtök esti előadásában dühösen ki is fakadt emiatt. Szerinte legalább kettő-négyszeres a kockázat az oltatlanok esetében a fertőzés elkapására, illetve a kórházba kerülésre. (Oroszi a halálozásnál ötszörös kockázatról beszélt.) Ennél is nagyobb a különbség az oltatlanoknál a súlyos állapotba, esetleg lélegeztetőgépre kerülés között. Ezekhez a közzétett számokhoz nincs meg a háttér, nincsenek meg az értelmezést segítő, úgynevezett metaadatok. 

Oroszi Beatrix mondandójának lényege: objektíven igazolható, hogy az oltottaknak nagyságrendekkel jobb esélyük van elkerülni a súlyos megbetegedést vagy akár a halált. Valamint, amiről hetek óta beszélnek a szakértők (akármelyik, a tudományban egyébként nem létező oldalon dolgoznak), hogy az oltásokat kombinálni kell a többi járványügyi intézkedéssel, így a maszkordással, távolságtartással, szükség esetén karanténba vonulással, és az oltási igazolvány esetleges használatával. Csakhogy ezek az intézkedések nem jönnek, vagy csak későn és hiányosan.

Balkányi László hozzátette: a másik fontos csütörtöki esemény az Magyar Tudományos Akadémia ülése volt, ahol Jakab Ferenc és mások is remek előadásokat tartottak, ennek a járványnak a figyeléséről, modellezéséről, csak az általuk letett adatokat nem használják, az intézkedések nem követik ezeket. Nagyon rossz érzés a szakértői kör számára, amely a hiányos adatokból is próbál figyelmeztetni, hogy úgy tűnik, ennek nincs semmi hatása. Hiányos az adatnyilvánosság, nincsenek igazán jó helyzetben azok, akik függetlenként próbálnak segíteni. Szerinte valamikor decemberben kell tetőznie a negyedik hullámnak; ugyanakkor hozzátette: szerinte van, aki ezt pontosan tudja, „de nem teheti közzé”.

Kijelentette: a november végi oltási hét érdemben nem változtat a negyedik hullám súlyosságán, mert az abból kialakuló védettség több hét múlva, akár egy hónap múlva változtatja az aktuális helyzetet. Nem kell viszont félni elmenni az oltási héten beadatni a vakcinát, mert az oltópontokat általában jól alakították ki, de természetesen néhány szabályt, mint a maszkhordás, távolságtartás, be kell tartani.

Balkányi László végül hallgatói kérdésre válaszolva elmondta: tudományos kutatások alátámasztják azt is, hogy a betegségen átesés kevésbé véd és rövidebb ideig tartó védettséget ad, mint az oltás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021. november 12., péntek 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert