„Klubrádió
A lényeg

Gulyás: Jó ötlet volt az október 23-i ünnepségek korlátozások nélküli megtartása

11/11/2021 13:59

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely szerint a járványszámok ismeretében is jó döntés volt az október 23-i ünnepségek korlátozás nélküli megtartása, hiszen a magyar helyzet nem tér el a nemzetközitől. A kormányinfón nem jelentettek be újabb szigorításokat, és az is elhangzott, hogy nem akar kötelező oltást a kormány. Azt ugyanakkor nem tudják megmondani a jelenlegi adatok alapján, hogy mikor lesz a negyedi hullám csúcsa.

Csütörtökön újabb kormányinfót tartott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A legfontosabb bejelentésről, a benzinár befagyasztásáról ebben a cikkben külön írtunk.

Lesznek-e szigorítások?

Ilyen járványszámok mellett miért nem szigorítanak, például visszavezetik-e a védettségi igazolvány szükségességét? – kérdezte az RTL Klub. Ha kell, majd megint hoznak döntést, de a legfontosabb, hogy mindenki oltassa be magát – válaszolta Gulyás Gergely. Születhetnek még járványügyi intézkedések – tette hozzá.

November végén, december elején tetőzhet a negyedik hullám – vélekedett a politikus. Gulyás szerint a tetőzés az oltási program lendületétől is függ majd, és a sajtó segítségét is kérte a koronavírus elleni oltás népszerűsítésében.

Ha kell, megnyitják a kiskunhalasi járványkórházat. A halasztható műtéteket nem egységesen halasztják el, csak ahol a koronavírus-helyzet indokolja. A legtöbb kórházban a rendes menetben mennek a műtétek.

A miniszter szerint a járványszámok ismeretében is jó döntés volt az október 23-i ünnepségek korlátozás nélküli megtartása, hiszen a magyar helyzet nem tér el a nemzetközitől

Gulyás a pénteki válogatott meccsekre menő embereket se beszélné le a maszkviselésről, de ezt nem kötik ki, mindenki el tudja dönteni magának (miközben a tömegközlekedésen már kötelező a maszk használata).

Harmadik oltás

Oltási akcióhetet indít a kormány – emlékeztetett a miniszter. November 22-től 101 oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül lehet oltáshoz jutni, első, második és harmadik oltást is beadnak. Az időseknél különösen javasolják a harmadik oltást, de a fiatalokat is buzdítják erre.

Szerinte az egészségügyi kapacitás bőséges, ellátási veszély sehol sem áll fenn. A kötelező oltásokkal kapcsolatban azt mondta, nem akar általános kötelező oltást a kormány, de a munkaadók dönthetnek az ügyben. Ez az államra is vonatkozik. A területi közigazgatáshoz tartozó területen elrendelik a kötelező oltást, de aki közvetlenül ügyfelekkel dolgozik, annak december 15-ig kötelező az oltás. A többieknél ezt január végéig várják el.

Az egészségügyben jó az átoltottság, ott is növelni lehetne a harmadik oltások számát. Azt azonban nem tehetik kötelezővé.

Fontos, hogy a tanárok is be legyenek oltva, szeretnék, hogy a kormány szövetségesei legyenek abban, hogy a gyerekekkel dolgozó tanárok oltassák be magukat. Jövő keddre összesítik, hogy az állami iskolában dolgozók közül mennyien nem kérték az oltást.

Vakcinák

Gulyás ismertette a magyar vakcinakészlet összetételét: van 3 millió Pfizer, és ebből folyamatosan érkezik az utánpótlás. Emellett elérhető 1 millió Moderna, 1 millió Jansen és 2 millió Sinopharm. A Szputnyik V gyakorlatilag elfogyott. 16 ezernél több 60 évnél idősebb ember kapott Sinopharm-oltást harmadik oltásként, ki döntött arról, hogy erre legyen lehetőség? – érkezett a kérdés. Azok a betegek, akik ezt az oltást kérték – mondta Gulyás.

Pegasus

„Hogyan lehet panaszt tenni, ha valaki észreveszi, hogy feltörte telefonját a kormány? – kérdezte a 444 arra hivatkozva, hogy Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatása után újságíróknak beismerte, hogy a Belügyminisztérium vett az izraeli Pegasus kémszoftverből. Gulyás szerint a nemzetbiztonsági törvény szerint panasszal lehet élni, ha valaki úgy érzi, hogy jogtalanul figyelik meg, de emellett – a Fidesz többi politikusához hasonlóan – hosszasan igyekezett cáfolni, hogy Kósa szavai valóban azt jelentették, amit.

Migráció

A kormány kedvenc témáját se hanyagolta a miniszter. Szerinte ugrásszerűen nőtt az illegális határárlépések száma, már napi 1000 fölött jár.

Más összefüggésben is előkerült ez a kérdés. "A belarusz állam szervezetten támogatja a migrációt" – ismerte el Gulyás a Telex kérdésére, és utólag igazoltnak látja a magyar kormány álláspontját, ugyanis – az Oroszország elleni 2014-es szankciókhoz hasonlóan – nem tartották hatékony eszköznek a minszki rezsim elleni büntetőintézkedéseket. 

Demeter

A minisztert arról is kérdezték, le kéne-e mondania Demeter Szilárdnak a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztjáról, miután a magyar kultúrpolitika egyik meghatározó irányítója a Telexnek adott interjújában kijelentette, gyűlöl színházba járni, és hogy kukázná a magyar irodalom 80 százalékát. Gulyás Gergely azonban nem érzi magát elég kompetensnek ahhoz, hogy „kulturális vitákban” vegyen részt, nem is szeretné ezt megtenni.

Érdekes kérdés

"Erősítse meg, hogy ma van a születésnapja" – fordult a Heti Tévé a kormányszóvivőhöz. Igen volt a válasz, erre a riporter gratulált.

(forrás: Telex, hvg, kiemelt kép: MTI)