„Klubrádió
Reggeli gyors

A magyar egészségügy újra átáll Covid-üzemmódra

10/11/2021 12:01

| Szerző: Klubrádió

Megerősítette az Országos Kórházi Főigazgatóság, hogy a romló járványhelyzet miatt elnapolhatják a halasztható műtéteket egyes kórházakban. A Reggeli gyors vendége Dr. Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke volt.

2021. november 10. Reggeli gyors - részlet 21.11.10. Szabad Zoltán
09:31
00:00

Ez a hír valószínűleg az előfutára annak, hogy egy-két héten belül leállnak az elektív ellátások. Az egy évvel ezelőtti – harmadik hullámban tapasztalt – kórházi adatok megegyeznek a mostani számokkal, ami azt jelenti, hogy a forgatókönyv nagy valószínűséggel pontosan ugyan az lesz: a magyar egészségügy átáll egy Covid-üzemmódra, ami azt eredményezi, hogy a normál eseteket nem tudjuk ellátni, mert egész egyszerűen nincs megfelelő számú egészségügyi dolgozó, illetve így lehet elkerülni a kórházon belüli "nem covidos" betegek megfertőződését is – mondta dr. Szabad Zoltán.

A MOSZ elnöke szerint azért tartunk pontosan ugyanott, mint az előző hullám idején – amikor még oltás sem volt –, mert nem megfelelőek a járványügyi intézkedések: csak a fogékonyak arányát csökkentettük le az oltásokkal, de ahhoz, hogy jelentősen lelassítsuk a járvány terjedését, szükség lenne a tömegrendezvények beszüntetésére és a zárt helyeken kötelező maszkhordásra. A maszkviselés nem megfelelő népszerűsítése a kormány részéről egyrészt azért lehetett, mert a méréseik szerint ez nem egy népszerű intézkedés, másrészt talán ezzel is próbálták rávenni az embereket, hogy oltassák be magukat – véli a szakember.

Forrás: facebook
 

Nagy probléma, hogy a kormányzat nem ad megfelelő és teljes körű információt a járványügyi adatokról, statisztikákról, így csak a saját tapasztalataikra hagyatkozhatnak, és a háziorvosok is azt látják, hogy rengeteg covidos megbetegedéssel fordulnak az emberek ellátásra – mondta el Para-Kovács Imre vendége, Dr. Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke, háziorvos.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors – interjú dr. Szabad Zoltánnal
2021. november 10., szerda 8:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre