„Klubrádió
A lényeg

Kiperelte a TASZ az oltási tervet

11/11/2021 20:52

| Szerző: Klubrádió

Közel egyévnyi küzdelem után megszerezte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az oltási tervet, amiről az év elején annyit hallhattunk, de sosem láthattuk. „Már ott tartottunk, hogy egyenesen Orbán Viktort kértük tanúként beidéztetni, amikor váratlanul megtört a jég” – fogalmaznak a cikkben.

Ebben a 42 oldalas dokumentumban írták le, hogy kik kaphatják meg először az oltást, amikor még nem állt rendelkezésre ennyi vakcina, de lényeges információk vannak az ellátórendszer oltási kapacitásairól, valamint a logisztikai és mozgósítási tervről is – közölték A TASZ jelenti című oldalukon.

Hogy miként jutott ehhez a dokumentumhoz a TASZ, jól jellemzi a kormány és a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatközlési morálját a járvány alatt. Miután Orbán Viktor és Müller Cecília év elején többször is az oltási tervre hivatkozott, a jogvédő szervezet sorra indította a közérdekűadat-igényléseket, hogy megismerhesse a nyilvánosság ezt a dokumentumot – idézi fel a Telex.

A TASZ álláspontja szerint egyébként az oltási tervnek közérdekű adatként magától értetődően nyilvánosnak kellene lennie. De nem volt az. Blogposztjukban azt írják, az Emmi, a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Népegészségügyi Központ a legképtelenebb indokokkal utasította el adatigényléseiket. Vagy azt válaszolták, hogy nincs náluk az oltási terv, vagy azt írták, hogy az oltási terv kivonataként közzétett rövidke szöveg maga a terv.

Egymás után indította ezek után a pereket a TASZ, de ezekkel se jártak sikerrel. Mivel csak a kormányzati szereplők nyilatkozatai álltak rendelkezésükre, a jogvédő szervezet nem tudta igazolni, hogy a dokumentum valóban létezik, így a bíróság elutasította a keresetet.

„Már ott tartottunk, hogy egyenesen Orbán Viktort kértük tanúként beidéztetni, amikor váratlanul megtört a jég” – fogalmaznak a cikkben.

A kormány egy áprilisban indított per részeként októberben közölte, hogy a kért dokumentum elérhető a koronavirus.gov.hu oldalon, az archív dokumentumok között. A TASZ viszont bizonyítani tudja, hogy október 29-ig ennek a dokumentumnak még a nyoma sem volt az oldalon.