„Klubrádió
Esti gyors

Szent matéria – Szénási Sándor jegyzete

19/01/2022 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Miklós Miklósnak farkasa, de akkor se vesszen el az érték, ne sérüljön a tudomány becsülete!

2022. január 19. Esti gyors / részlet, Szénási Sándor jegyzete (22.01.19.)
02:54
00:00
Azt nem mondanám, hogy fordulat történt a „Királyok és szentek” című kiállítás ügyében, inkább csak egy szánalmas utózöngéről beszélhetünk.

Az ügy, mint köztudott, abból áll, hogy a kiállítást öt éven át előkészítő kurátorokat Kásler miniszter leváltotta, és helyükbe az általa alapított Magyarságkutató Intézet főrégészét, a pozsonyi csatáról szóló filmgagyi hamisítóját, a tudományos fokozatot sajnálatosan nélkülöző Makoldi Miklóst tette. Ezután a külsős szakértők felálltak és visszavonták tanulmányaikat a kiállítást kísérő kötetből, az MTA 25 tagja pedig nyílt levélben nevezte mindezt a dilettantizmus tobzódásának, különösen azért, mert Makoldi a magyarok által itt talált népek bemutatását kihúzta a projektből, mondván, hogy túl sok figyelem összepontosulna a nem keresztény lakosság történetére.

Lehet persze, hogy azóta már valaki elküldött neki egy általános iskolás tankönyvet, ahol szerepel, hogy a morva birodalom fellelt szláv közösségei valamilyen mértékben biztosan keresztények lehettek, hiszen Szvatopluk fejedelem több püspökséget is létesített, a területen pedig maga Metód püspök térített. A nem keresztény népek közé viszont a honfoglaló magyarok tuti odatartoztak.

Dehát ez mellékszál, illetve a veszett tudomány nyele.

A kurátorok egyébként a Nemzeti Múzeumból jöttek, ők nem nyilatkozhatnak, mert a hvg.hu tudósítása szerint ezt L. Simon László főigazgató megtiltotta nekik.

Itt tartottunk, ahol szoktunk, a szokott szégyennél hazánk vezérlő elitjét illetően, amikor hirtelen megszólalt – mit megszólalt, felcsendült! – egy tiszta hang, éppenséggel az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat elnökének Maróth Miklósnak a hangja, aki amúgy az MTA-tól elvett intézetek ura, de most a mentőangyal szerepében tündököl. Azt mondta Maróth, hogy ő és a Nemzeti Múzeum (amely ezek szerint nem túl lelkes a kurátorai kirúgása és a várható nemzetközi botrány miatt) kiadják a visszavont tanulmányokat egy külön kötetben, ne vesszen el az érték, ne sérüljön a tudomány becsülete.

MikiVikiMiki
 

Apró foltocska ezen a történeten, hogy a hvg.hu szerint Maróth Miklós régi ellenlábasa a másik Miklósnak, Káslernek tudniillik, ezért is az ajánlás, ezért is ez a kis jóvátétel.

Most képzeljük el, hogy az egyik Miklós a másiknak nem utálója, hanem a barátja. Akkor mi van? Hát, nyilván, a semmi. A tanulmányok mennek a kukába. De nem ez történt.

Így lett a két Miklós nevű anyagi létező, és a köztük kifejlődött, a társadalom és a gondolkodás belső összefüggéseit a maga ellentmondásosságában képviselő viszony az Orbán-rezsim egyik működő rugója.

Mégiscsak nagy dolog a dialektikus materializmus.

Szénási Sándor jegyzete a 2022. január 19-i Esti gyorsban hangzott el.