„Klubrádió
A lényeg

Iványi Gábort szeretné köztársaságielnök-jelöltnek Márki-Zay Péter

7/02/2022 16:52

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter a hétvégén megkérdezte Iványi Gábort, hogy elvállalná-e a köztársaságielnök-jelöltséget, hiszen szerint ő valóban tudná integrálni a nemzetet. Az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke vállalná Márki-Zay Péter felkérését, viszont a hat ellenzéki párt még mindig csak egyezkedik arról, hogy indítsanak-e közös államfőjelöltet Novák Katalinnal szemben. Sajtóhírek szerint a Jobbik nem állt be Iványi mögé.

Márki-Zay Péter a hétvégén beszélt Iványi Gáborral, az Oltalom Karitatív Egyesület elnökével, és megkérdezte tőle, hogy elvállalná-e a köztársaságielnök-jelöltséget.

Tudná integrálni a nemzetet

„Én nem vagyok abban a pozícióban, hogy a hatpárti konszenzus hiányában felkérjem. Csak érdeklődtem, hogy nyitott lenne-e egy ilyen felkérésre” – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Telexnek, hozzátéve, a jelölésről a pártvezetők döntenek. Márki-Zay szerint még úgy is határozhatnak, hogy nem vesznek részt az államfőválasztásban, hiszen az ellenzék azt szeretné, hogy a köztársasági elnököt ne az Országgyűlés válassza, hanem közvetlenül az állampolgárok. Kormányváltás esetén eszerint módosítanák a szabályokat.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt viszont megerősítette a Telexnek, hogy támogatná Iványi indulását, és szerinte azért is lenne jó államfőjelölt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, mert Orbán Viktor és a Fidesz képviselői nehezen tudnának ellene szavazni, miután ő keresztelte meg a miniszterelnök két idősebb gyermekét, Ráhelt és Gáspárt.

„Azt gondolom, hogy hívő keresztény emberként, lelkészként ő a jobboldaliak számára is elfogadható, a szociális érzékenysége, hajléktalanokért és más rászorulókért végzett munkája okán meg baloldalnak is nagyon szimpatikus ember” – fogalmazott Márki-Zay. „Ő valóban tudná integrálni a nemzetet, a fideszeseket és nem fideszeseket, a jobb- és baloldaliakat is.”

Iványi elvállalná a feladatot

Ezt a lelkész ugyancsak a Telexnek erősítette meg. „Bármilyen furcsán is hangzik, nem vagyok egy könnyen beszélő ember. Ha azonban muszáj megszólalni, akkor kész vagyok beszélni” – fogalmazott Iványi Gábor. „Azt gondolom, hogy most muszáj beszélni. Ha ez a módja, ez a terepe, akkor ezt megragadva.”

Iványi hozzátette, jó szívvel támogatna bárki mást is, aki egyértelműen fogalmaz. Ha találnak egy olyan jelöltet, akit minden párt támogat, akkor – mint fogalmazott – „készségesen hátrébb lépek, mert nincs ambícióm. Csak ebben a helyzetben pontosan tudom, hogy ez miről szól”.

A Párbeszéd reagált a Telexnek, azt írták: a párt „nagyra tartja Iványi Gábort, aki ideális köztársaságielnök-jelölt lenne.”

A Jobbik még nem állt be Iványi mögé

A portál értesülései szerint azért nem született még döntés, mert a Jobbik nem támogatja Iványi jelölését. Az ellenzéki pártok döntésének várhatóan nem sok jelentősége lesz az eredmény szempontjából, hiszen a Fidesz–KDNP kétharmados többséggel fogja tudni megválasztani Novák Katalint.

Petíció

Petíció indult az ellenzéki előválasztást is szervező aHang felületén „Legyen Iványi Gábor Magyarország következő köztársasági elnöke!” címmel.