„Klubrádió
Esti gyors

Élettel töltik meg Lenin gondolatait a propagandáról – Kárpáti János jegyzete

17/02/2022 18:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Miért állította be kifejezetten hülyének a kormánysajtó részévé vált MTI a német kancellárt? Feltehetően nem a józan ítélőképesség hiánya miatt adtak teljesen más szavakat Olaf Scholz szájába, mint, amelyek valójában elhangzottak tőle.

2022. február 17. Esti gyors - részlet 22.02.17. Kárpáti János jegyzete
02:46
00:00

Néhány mondat a közmédiáról, nem először, és attól tartok, nem utoljára.

A tudósító nem lehet ott személyesen mindenhol, és az egész hírügynökségi apparátustól sem várható el, hogy csak és kizárólag elsőkézből szerzett értesüléseket tegyen közzé. A közvetett információ hitelességéről nem mindig lehet száz százalékig meggyőződni – ilyen esetekben kell életbe lépnie a józan ítélőképességnek.

Olaf Scholz kijevi sajtóértekezletéről számos forrás állt az MTI rendelkezésére. A külpolitika főszerkesztője úgy találta, hogy a tudósítás címében és a teljes szöveg első mondatában is az egyébként alighanem az Unian ukrán hírirodától származó állítást kell kiugratnia, miszerint a német kancellár azt mondta volna: „nem tudjuk, mit tegyünk, de felkészültek és elszántak vagyunk”. Ez ugye nagyjából azzal egyenértékű, hogy hülyék vagyunk, de legalább nagyon”.

A berlini kancellári hivatal honlapján elolvashatók Scholz tényleges szavai. Eszerint „senki sem kételkedhet az EU és a NATO eltökéltségében és felkészültségében azzal kapcsolatban, hogy mit kell tenni, ha katonai agresszióra kerül sor Ukrajna ellen. Akkor lépni fogunk, és ezek nagyon messzemenő intézkedések lesznek, jelentős hatással Oroszország gazdasági fejlődési lehetőségeire. Most azonban pontosan ezt kell megelőzni a helyzet deeszkalációjának biztosításával.” Eddig az idézet.

Lehet, hogy az Uniant elragadta a hév, talán elégedetlen az Ukrajnának adott nyugati támogatással, és dühében félrefordította a kancellár szavait, tanácstalanságként állítva be azt az álláspontot, hogy most még a háborút kell elkerülni, és nem azt kell elmondani, milyen ellenlépéseket teszünk, ha az mégsem sikerül. Az ukrán hírügynökség eljárása szakmai szempontból védhetetlen. De mit mondjunk az MTI-ről, amely a sajtóértekezleten elhangzott sok fontos kijelentés közül éppen ezt emelte ki? Egy tapasztalt újságíró fejében meg kell szólalnia a csengőnek: a német kancellár nem mondhatott olyat, hogy fogalmuk sincs, mit csináljanak, itt valami nem stimmel. Erre gondolok, amikor az ítélőképességet hiányolom. De lehet, hogy tévedek, az az ítélőképesség nagyon is megvan, csak éppen fontosabbnak tűnt, hogy ostobának állítsák be Olaf Scholzot. A Magyar Távirati Iroda gyakorlata élettel tölti meg Leninnek a sajtó kollektív propagandista szerepéről vallott gondolatait.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2022. február 17-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.