„Klubrádió
A lényeg

Karácsony Gergely: A kormány mostantól engedélyezi a taxis díjak emelését

16/02/2022 16:18

| Szerző: Klubrádió

A budapesti taxisok február elején tarifaemelésért demonstráltak, most pedig a főpolgármester ablaka alatt folytatták a figyelemfelhívást – ez Karácsony Gergely Facebook-posztjából derült ki. Úgy tűnik a kormányzat részéről is elhárult az akadály a további egyeztetések elől. 

Fotó: Pixabay
 

"Tény, döbbenetes mértékű az infláció, amit láthatóan a kormány képtelen megállítani. Ugyanakkor az is tény, hogy 2020-ban a Fővárosi Önkormányzat 70 százalékos kedvezményt adott a taxisdrosztdíjból, ami nekünk több százmilliós bevétel kiesést jelent. Továbbá hónapok óta tárgyalunk a taxis szervezetek hivatalos képviselőivel egy esetleges emelésről, csak éppen eddig volt egy olyan komoly kihívás, hogy kormányzati jogszabály szerint, az önkormányzatok semmilyen díjat sem emelhetnek.

Tegnap este, hirtelen a mai taxis demonstráció előtt, változott a helyzet azzal, hogy a kormány mostantól engedélyezi a taxis díjak emelését. Ezért azt javaslom, hogy folytassuk a tárgyalásokat a hivatalos taxis szervezetekkel, állapodjunk meg egy méltányos emelésben, amit beviszünk a Fővárosi Közgyűlés elé, és ha van teljes körű szakmai és politikai konszenzus, akkor dönthetünk a taxisok sok szempontból jogos igényeiről" – írja Karácsony.