„Klubrádió
Esti gyors

A 2,9 millió forintos labda – Kárpáti Iván jegyzete

8/02/2022 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Sajátos rendszer épült fel a futball körül Orbán Viktor fanatizmusának köszönhetően, ami láthatóan nem működik úgy, ahogy azt szeretné.

2022. február 08. Esti gyors - részlet 22.02.08. Kárpáti Iván jegyzete
01:36
00:00
Nehéz nekem a fociról írni. Nem értek hozzá. A tízmillió szövetségi kapitány országában én vagyok az egyetlen, aki csak néz ki hülyén a fejéből. Nem értem, mi történik a pályán, nem tudom mire kell figyelni, nem tudok szerelmes lenni egy gólba, egy szerelésbe. (Igen, azt már tudom, mi a les.) Közben persze baromi irigy vagyok, érzem, hogy valami nagyon jóból maradok ki, látva mások határtalan lelkesedését. A magyar foci végképp megfejthetetlen számomra. Nyilvánvaló, hogy nem lehet más sportokkal egy dobozba tenni, másik dimenzió.

Ez akkor is össznemzeti téma, ha amúgy a hatalmas stadionokba alig mennek ki egy sima meccsre. Sajátos rendszer épült fel körülötte Orbán Viktor fanatizmusának köszönhetően, ami láthatóan nem működik úgy, ahogy azt szeretné. A nemzetközi sikerek, néhány fellángolást leszámítva csekélyek, az utánpótlás nevelés nem tud kitermelni európai élvonalban működőképes játékosokat, legfeljebb elvétve. Ár-érték arányban rémes az egész, nekem ennyi jön át. Olvasom ma, hogy átlagosan 2,9 millió forintot keres egy Magyarországon játszó focista. Ez most sok vagy kevés? Azt kellene mondanom, hogy ha a piac így árazza be, akkor rendben van. De miután, ahogy a médiában, úgy a sportban sincs tiszta piac, csak valami torzó, a központi akarat leképeződése.

Amihez a NER hozzányúl, az korrupt, diszfunkcionális és nevetséges lesz.

Kárpáti Iván jegyzete a 2022. február 8-i Esti gyorsban hangzott el.