„Klubrádió
A lényeg

Több szurkolót két évre kitiltott az MLSZ a magyar-angol meccs miatt

14/10/2021 14:46

| Szerző: Klubrádió

Az angolok 4-0-ra verték a magyar válogatottat szeptemberben a Puskás Arénában. A meccs még csak nem is erről marad emlékezetes, hanem arról, hogy több szurkoló megdobálta a vezető gólt szerző Sterlinget és voltak, akik rasszista megnyilvánulásokat tettek. Az MLSZ most közölte: azokat a rendbontókat, akiket a helyszínen azonosítottak, két évre kizárták a sportrendezvényekről.

Szeptember 2-án rendezték a Magyarország-Anglia mérkőzést a vb-selejtezőt, amelyet az Eb-döntős Kane-ék 4-0-ra megnyertek a Puskás Arénában. Megdobálták söröspoharakkal az első gólt szerző Sterlinget, és rasszista inzultusok is jöttek a lelátóról. A FIFA vizsgálatot indított, majd a rasszista megnyilvánulások miatt két zárt kapus mérkőzéssel büntette, valamint 200 ezer svájci frank megfizetésére kötelezte az MLSZ-t.

Labdarúgó vb-selejtezők - Magyarország-Anglia
 
 Az angol Raheem Sterling gólöröme közben kapja a poharakat a fekete pólós ultráktól a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

A magyar szövetség erre válaszul közölte, kitiltásra számíthatnak a rendbontó szurkolók. A 24.hu megkérdezte a szövetséget, hogy áll az ügy.

„Azok a rendbontók, akiket a biztonsági szolgálat a helyszínen azonosított, a sporttörvény rendelkezései alapján, a sportrendezvények látogatásától két évre kizárásra kerültek. Azon rendbontók esetében, ahol a helyszíni azonosítás nem volt megoldható, feljelentésre és hatósági eljárás lefolytatására volt szükség, a rendőrség több forrásból beszerzett bizonyítékok alapján folytatja a nyomozást” – válaszolta a portálnak Sipos Jenő, a szövetség szóvivője. A Telex azt is megkérdezte, hogy hány szurkolóról van szó, de nem kaptak választ.

Ha a FIFA fegyelmi döntése jogerőre emelkedik, ahogy azt már korábban is jelezte, az MLSZ polgári peres eljárásban a bizonyítottan rendbontókra hárítja a pénzbüntetést.

Egyébként az angolok elleni visszavágó se múlt el balhé nélkül, eljárást is indított a FIFA. Az 1-1-es döntetlennel zárult meccs első félidejében tört ki verekedés a magyar szurkolók szektorában: a rendőrök azért törtek be a lelátó azon részére, mert – brit lapok tudósítása szerint – az egyik drukker rasszista jelzőkkel szidalmazott egy rendezőt, őt akarták előállítani, ebből tört ki a verekedés. A szektorban a magyarok mellett lengyel szurkolók is voltak. Szijjártó Péter bejelentése szerint egy magyar és egy lengyel szurkolót vettek őrizetbe.

(Kiemelt képünk a magyar-francia Eb-mérkőzés előtt készült. Fotó MTI/Máthé Zoltán)