„Klubrádió
Esti gyors

"Csak a futballról van szó, és ha nem arról van szó, akkor is arról van szó." – Kárpáti Iván jegyzete

15/06/2021 18:00

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Tahó masszaként kezelni azokat, akik többet látnak, de inkább éreznek a fociban, mint egyszerű sportágat, ostoba leegyszerűsítés.

2021. június 15. Esti gyors-részlet/ Kárpáti Iván jegyzete 2021.06.15.
02:21
00:00

Ezekben a percekben kezdődik a Magyarország–Portugália meccs az Európa-bajnokságon, Budapesten.

Délután kértem a szerkesztőt, hogy valakit hívjon már fel nekem, adás alatt beszéljünk róla egy kicsit. Ilyet is persze csak az tud kitalálni, akinek semmi köze a focihoz. Akit érdemes erről megkérdezni, az nézi a meccset – válaszolja kissé meghökkenve Selmeci kolléga, szerinte még a Klubrádió hallgatók egy jelentős része is inkább ezzel van elfoglalva, akár bevallja, akár nem.

Tehát azoknak, akik még velünk vannak, kezdem egy kicsit távolabbról. Nagyon gyorsan kiderült, hogy a kis Kárpáti Ivánkának annyi érzéke van mindenhez, ami gurul, mint egy vödör lepkének. Se eltalálni, se elkapni, sem elütni nem tudok semmit. Ez még nem lett volna probléma, ettől a világ legnagyobb szurkolója is lehettem volna, de a focit és úgy általában minden sporteseményt nézni is untam, ma sem érdekel. További csavar: sporttagozatos osztályba jártam, a gyermekkoromat medencékben töltöttem, tehát még a „tornából felmentett” kategóriába sem lehetett betuszkolni, még a legnagyobb fagyban is fedetlen medencében úsztam minden nap a kilométereket.

Ma a városban járva, tényleg percenként ütötte meg a fülemet, hogy az emberek a meccsről beszélgetnek. Nem sok ilyen téma van. A politika soha nem kerülte el a lelátókat, de ami nálunk az elmúlt több mint 10 évben történt, az egyedülálló. Orbán Viktor fanatizmusa, brutális kötődése a küzdelemhez rányomta a bélyegét a sportra. Konkrétan a saját hasonlatosságára formálta. Ennek reakciójaként azok, akik a rendszer ellen vannak hajlamosak mindent összemosni Orbán személyével, ami a focihoz kötődik. Ez nem kevésbé fanatikus megközelítés. Rengetegen vannak az országban, akik a NER előtt is rajongók voltak és azok is maradnak, amikor remélhetően a rendszer már csak egy rossz emlék lesz. Tahó masszaként kezelni azokat, akik többet látnak, de inkább éreznek a fociban, mint egyszerű sportágat, ostoba leegyszerűsítés. Nekem, aki valóban elmondhatja magáról, hogy nem ért a focihoz, Esterházy Péter ide vonatkozó írásai tették kicsit érthetőbbé ezt a rajongást. Nehéz lenne őt azzal vádolni, hogy nem volt elég művelt, vagy ne lett volna érzéke a stílushoz.

Úgyhogy, aki nézi, szurkoljon helyettem is. 

A jegyzet címének választott idézet Esterházy Pétertől származik.

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. június 15-i Esti gyorsban hangzott el.