„Klubrádió

Jobbik: Egy fociőrült monomániájának áldozatai vagyunk?

7/04/2021 12:35

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor kedden délután jelentette be, hogy mivel megvan a kormány által megszabott 2,5 millió beoltott ember, így szerdától nyithatnak az üzletek, újraindulhatnak a szolgáltatások, amiről már meg is jelent a határozat a Magyar Közlönyben. Közben az állami hírügynökség arról számolt be, hogy Budapest is beadta rendezési elképzeléseit a nyári labdarúgó Európa-bajnokságra. A határidő április 7-e volt, a Jobbik pedig furcsa egybeesésnek tartja, hogy Orbán Viktor éppen előtte jelentette be a nyitást.

„Mi a járvány elleni védekezést még mindig a halálesetek számához igazítanánk, és nem a labdarúgó-Európa-bajnokság döntéseihez. A tegnap elhalálozott 311 honfitársunk indokolja a lazítást?” – teszi fel a kérdést a Jobbik a közösségi médiában.

Forrás: Facebook/Jobbik

A focimániás „felcsúti csodacsatár”, vagyis Orbán szinte bármire képes azért, hogy Budapesten – „Lölő nevű fegyverhordozójával szotyizva” – élőben láthasson néhány EB-meccset – így folytatja a párt egy másik Facebook-posztban.

Aleksander Ceferin, az európai szövetség (UEFA) elnöke korábban úgy nyilatkozott, csak az a város maradhat rendező, amely garantálja bizonyos számú néző beengedését a stadionba. Az UEFA elvárása szerint az MLSZ-nek április 7-ig kellett jeleznie, hogy mennyi nézőt vállal Budapest a júniusi meccsekre. Ezt meg is tették, minden rendező város, köztük Budapest is beadta rendezési elképzeléseit a nyári labdarúgó Európa-bajnokságra. „Április 7-e volt a határidő, örvendetes, hogy minden érintettől pozitív visszajelzés érkezett” – közölte Martin Kallen, az UEFA tornaigazgatója, aki azt azonban nem árulta el, hogy az egyes helyszínek mennyi nézővel számolnak. Később arról is írtak a lapok, hogy az UEFA végrehajtó bizottsága április 19-én dönt arról, milyen keretek közt rendezik meg a tavaly nyáron idénre halasztott labdarúgó Európa-bajnokságot. Tegyük hozzá: a dpa német hírügynökség úgy tudja, hogy a házigazdáknak április 28-ig még lesz lehetőségük módosítani a koncepciójukat, amennyiben a koronavírus-helyzet ezt szükségessé teszi.

A Jobbik szerint tehát furcsa egybeesés, hogy Orbán éppen az április 7-i határidő előtt jelentette be a „bűvös” 2,5 millió beoltotthoz kötve „a szakemberek szerint teljesen indokolatlan” lazítást. A másik érdekes egybeesés – fűzték hozzá –, hogy a miniszterelnök éppen az UEFA végleges döntésével egy napon, vagyis április 19-én, hétfőn akarja mindenképpen újranyitni az iskolákat, annak ellenére, hogy a járványügyi szakemberek szerint ez a szintén „ép ésszel megmagyarázhatatlan döntés” óriási kockázatokat rejt magában, és hatalmas, akár komoly emberáldozatokat követelő kormányzati felelőtlenség.

Ugye az nyilván lehetetlen, hogy egy teljhatalommal és épp ezért kizárólagos felelősséggel bíró kormányfő annyira felelőtlen és könnyelmű legyen, hogy „a saját monomániás hóbortjaihoz igazítsa a járványügyi döntéseket”? – tette fel a kérdést közleményében a Jobbik.

A tavalyról egy évvel elhalasztott foci Eb-t június 11. és július 11. között rendezik. A nyitómérkőzést Rómában, a döntőt Londonban tartják. A Puskás Stadionban a tervek szerint három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz. A magyarok nagyon kemény ellenfeleket kaptak: az F-csoportban ott vannak a címvédő portugálok, a világbajnok franciák és a 2014-es vb-győztes németek.