„Klubrádió
Reggeli gyors

Békében együtt vagy egymás mellett

29/05/2021 10:08

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

M. Dénes Tamás a szokásos pénteki zenés sporthírekben ezúttal az izraeli labdarúgás világába kalauzolta el a Klubrádió hallgatóit.

2021. május 28. Reggeli gyors-részlet (2021.05.28. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
03:48
00:00
A Kelemen Kabátban Együtt című dalát hallják, mert valaha zsidók és palesztinok békében élteke együtt és egymás mellett Jeruzsálemben. Ennek emlékét idézi az izraeli válogatott is, amelyről a Die Zeitban jelent meg egy érdekes elemzés, most a tűzszünet életbelépte után. Az izraeli futballválogatottról tudni kell, hogy a közel-keleti ország egyik fő reprezentánsa a világban, talán csak a kosárlabdasport népszerűbb Izraelben, mint a foci. A válogatottban egyfajta szimbólum, hogy zsidók és muszlimok harmóniában meglehetnek egymás mellett, az izraeli nemzeti csapatban ugyanis több arab játékos is focizik. Ilyen például Munas Dabbur a Hoffenheim középpályása. A jeruzsálemi Al-Aqsa mecsetnél történtek miatt azonban ő is megszólalt. A Koránt idézve ezt mondta: Ne gondoljátok, hogy Isten elnézi a rossz emberek bűneit! Csak elhalasztja addig az ítéletét, amely napon már megfagyott a tekintet.

Munas Dabbur
 
Munas Dabbur
 

Ez a kiírás aztán lavinát indított el, játékosok, rajongók, funkcionáriusok Dubbur kizárását követelték az izraeli válogatottból. A szurkolók is egyre durvábbak a helyzet hatására: a Beitar Jerusalem szélsőjobboldali szurkolótábora az interneten uszít támadásra a palesztinok ellen. Izrael lakosságának 20 százaléka arab. Jobban élnek, mint a palesztinaiak, de meg így is 50 százalékuk él szegénységben – ugyanez az arány a zsidó izraelieknél 13 százalék. Az ország egyetlen hivatalos nyelve a héber.

A válogatottban és a labdarúgásban mindez másképp volt. A másodosztályban öt arab csapat játszik, az elsőben egy. Az izraeli válogatottban külföldi edzők keze alatt remekül megvoltak a különböző származású játékosok, a csapat fele arab volt. Sokan az izraeli futball liberalizmusával bizonyítják, milyen nagy az egyenjogúság Izraelben, de jaj, ha egy játékos kritikát gyakorol, akkor vége a toleranciának – mondja az izraeli szociológus Tamir Sorek.

A határok a két nép labdarúgása között sokáig megvoltak, az első arab játékos Rifaat Turk 1976-ban játszott az olimpián Montrealban, azóta pedig mindig játszott arab játékos az izraeli válogatottban, a zsidó csapatok is szívesen mentek tehetségeket kutatni az arab településekre. Sőt 2004-ben Bnein Sakhnin csapata első arab klubként megnyerte az izraeli kupát. Azon a napon, amikor Izrael terroristákat követve megrohamozta a gázai övezetet. Arafat az arab nemzet büszkeségéről beszélt. Azóta vált a futball az identitás egyik fő reprezentációjává, és ennek ellenére a béke kis szigetévé. A játékosok nem beszélnek a politikáról, csak a szurkolók (és a közösségi média). És míg utóbbiak sokszor nacionalisták, militánsak, addig a játékosok ugyanúgy mint a civil lakosság jelentős része, egyszerűen csak békében akarnak együtt vagy egymás mellett élni.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2021. május 28-i Reggeli gyorsban hangzottak el, a fenti lejátszás gomb megnyomásával meg is hallgató.