„Klubrádió
Reggeli gyors

Kipukkadt a lufi Kínában

6/03/2021 06:36

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

A Reggeli sport pénteki adásában a Honeybeast együttes Buborék című számát hallhatták, mert nagyon úgy tűnik, hogy a kínai fociról is kiderül, hogy nem más, csak egy mesterségesen felfújt buborék. Ennek megfelelően a svájci Blick információi alapján 16 profi kínai klub lépett vissza a bajnokságoktól az utóbbi egy évben Kínában, többek között a bajnok a Suning Jiangsu.

2021. március 05. Reggeli gyors-részlet (2021.03.05. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
04:20
00:00
Egy hónappal ezelőtt még a bajnoki címet ünnepelték Nanjing városában. Na már most a kínai futballról azt kell tudni, hogy gyakorlatilag sehol nem lehetett annyi pénzt keresni a világon, mint Kínában. Egyfajta Eldorádóvá vált az idősebb európai és dél-amerikai labdarúgók számára, miután Hszi Csin-ping elnök 2015-ben elhatározta, hogy futballnagyhatalommá teszi Kínát. Állami cégek vásárolták meg a nagyobb városokban a csapatokat, és olyan játékosok érkeztek, mint a brazil Oscar vagy Hulk, vagy az argentin Carlos Tevez, és olyan edzők, mint a világbajnok Marcello Lippi. Szóval ugrásszerűen nőtt a bajnokság színvonala.

Hogy honnan volt erre pénz, az nem volt egyértelmű. Az viszont, hogy a tőkeinjekciónak a koronavírus és kínai bajnokság halasztása véget vetett, az egyértelműnek látszik, és az is, hogy a kínai kormány kihátrált  a labdarúgás mögül. Ez főleg idén lett nyilvánvaló, amikor megtiltották a szponzoroknak, hogy megjelenjenek a klub nevében. Azóta megszűnt a bajnok Jiangsu, a tiencsini Tigrisek, előtte egy évvel egy másik tiencsini csapat a Tianhai, pedig állítólag Tiencsinben szeretik a labdarúgást. A Shandong Luneng pedig nem indulhatott a Bajnokok Ligájában Ázsiában mert nem tudja kifizetni a játékosait. A legtöbb helyen ez a gond.

A bajnok visszalépése meg vasárnap történt, minden futballtevékenységét beszüntette a klub. Egy meg nem nevezett játékos azt nyilatkozta a China Daily-nek, hogy a kínai Lámpás fesztiválon értesültünk a hírről, és – idézem – mosolyt erőltettünk az arcunkra elég sokan. A kapus Gu Chao pedig így nyilatkozott: Ez egy remek csapat volt, nem véletlenül nyertük meg a bajnokságot. Az volt a meglepő, hogy ilyen körülménynek között egyáltalán edzeni tudtunk. Azóta már mindenkit szélnek eresztettek, a román edző Cosmin Olariu es  a brazil Alex Teixeira már elhagyták a csapatot.

A Xinhua nevű kínai hírügynökség arról is beszámolt, hogy 2018-ban még 140 millió eurót, azaz közel 51 milliárd forintot adott ki egy klub egy év alatt a kínai ligában átlagban. A legtöbb egyesület veszteséges volt. Kínában majdnem hatszor annyit lehet keresni, mint a japán ligában, és 11-szer annyit mint Dél-Koreában. Erre mondta azt a kínai futballszövetség elnöke, hogy „mikor ébredünk fel végre”? Hát úgy tűnik, ez most megtörténik. A Szuperkupát a bajnok és a kupagyőztes között már le sem tudják játszani. Hacsak nem fújják tovább a kínai futballbuborékot.

Ennek az európai futballra is nagy hatása lesz. A Suning cég a milánói Inter tulajdonosa is.

Reggeli gyors/Zenés sporthírek
2021. március 5. péntek 09:00
Riporter: M. Dénes Tamás