„Klubrádió
Reggeli gyors

Eb a pandémia árnyékában

12/06/2021 11:26

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Itt a labdarúgó Európa-bajnokság – M. Dénes Tamás gondolataival vezetjük fel.

2021. június 11. Reggeli gyors-részlet (2021.06.11. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
05:20
00:00
Martin Garrix és a U2 (Bono és The Edge) produkcióját a We Are the People-t hallják, tekintettel arra, hogy ez a pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos dala. Azt gondolom, régen várt már a kontinens annyira egy eseményt, mint ezt az EB-t: terelje el a figyelmet, feledtessen minden bút es bajt, és főleg szórakoztasson. Legyen olyan, amilyen a 2016-os vagy a 2000-es Eb volt. Pedig a világ nagyot fordult 2016 óta. Mi sem beszédesebb annál a ténynél, miszerint Euro2020-nak nevezik hivatalosan az eseményt, miközben 2021-et írunk.

 
fotó: Marco Verch / Flickr.com
 
 

Amikor 2013 táján a francia volt nagy futballista és akkori UEFA-elnök Michel Platini kitalálta ezt a formátumot, miszerint, hogy ne ország rendezzen EB-t, ahogy az eddig volt szokás, hanem Európa 13 nagyvárosa, akkor ez még nem tűnt teljesen irreálisnak. Mára ez teljesen azzá vált a pandémia miatt. Gondoljanak csak bele: Ugye összesen maradt 10 ország és 11 város, mindegyik országban külön rendeletek, külön szabályok vonatkoznak a beutazó játékosokra és szurkolókra. Nem véletlen, hogy Ausztriából mindössze kétezren indultak útnak, Szóval ember legyen a talpán, aki képben van a különböző követelményekkel. Már a határátlépéssel gondok lehetnek, van ahol be kell jelentkezni előtte írásban, van ahol karanténba tehetik azt, aki úgynevezett rizikóországból érkezik, például Nagy-Britanniából vagy Hollandiából. De az országba bejutó nézők lehetőségei is korlátozottak: Sevillában egy bizony kontaktkövető applikációt kell a telefonjukra letölteni a rajongóknak, valamint úgynevezett a covid karkötőt kell majd hordaniuk. Skóciában egy nagy futballeseményre van kilátás, miközben egész Nagy-Britanniában terjed az indiai variáns.

És akkor nézzük, mi van Magyarországon! Hazánk az egyetlen ország, ahol telt házzal fognak játszani a csapatok 61 ezer néző előtt a Puskás Ferenc Stadionban, Amszterdamban 16, Bukarestben 13 ezren mehetnek be az arénába. Magyarország hatalmas kockázatot vállal a teltházzal és a szurkolók várható özönlésével Budapestre. A legutóbbi teltházas meccsek a futball világában csak bajt hoztak mindenhova – lásd Atalanta–Valencia vagy Liverpool–Atletico Madrid találkozók –, igaz, ezek meg az oltások előtt volt.

Stadionavató - Magyarország-Uruguay nyitómérkőzés
 
A Puskás Aréna avatóján játszott Magyarország - Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzés 2019. november 15-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

Ami a magyar csapatot illeti, a mieink Portugáliával, Németországgal és Franciaországgal egy csoportban az esélytelenek nyugalmával futballozhatnak. Az első meccsünket június 15-én, jövő kedden vívjuk Portugália ellen, de pénteken elkezdődik este kilenckor, Olaszország Törökországgal játszik.

Akartam még beszélni erről a nemtérdelős akcióról keddről, amikor is a magyar szurkolók kifütyülték és fujjolták a rasszizmus ellen térdre ereszkedve tiltakozó ír játékosokat a Magyarország–Írország meccsen. Az MLSZ már a barátságos meccs előtt bejelentette, hogy ők másképp fognak tiltakozni a rasszizmus ellen, a magyar játékosok a mezükön lévő Respect, azaz Tisztelet feliratra mutattak. Ezzel két baj van: egyrészt az UEFA Respect felirata a trikókon körülbelül annyira hiteles, mint az európai labdarúgószövetség korrupcióellenes küzdelme. Miközben az UEFA továbbra is a legelnyomóbb országoknak – Azerbajdzsánnak, Oroszországnak és hasonlóan Orbán-barát államoknak – szolgáltatja ki a labdarúgást. Ezekben a országokban a vezetők magukon kívül senkit sem tisztelnek, különösen nem az emberi jogokat. Szóval lehet fújni a 2016-ban Colin Kaepernick amerikai tojáslabdás focista gesztusa után elhíresült térdelésre, és az ezt használó Black Lives Matter mozgalomra és szervezetre – egyesek erőszakosnak tartják a tüntetéseket és korruptnak tartjak a szervezetet – csak éppen más a mozgalom és más a szervezet. Azok azt emberek akik letérdelnek, a rasszizmus ellen kívánnak tiltakozni egész egyszerűen. És ehhez nem csatlakozott Magyarország.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2021. június 11-i Reggeli gyorsban hangzottak el.