„Klubrádió
A lényeg

Az ukránok rendkívüli állapotot rendeltek el és tartalékosokat hívnak be

23/02/2022 13:54

| Szerző: Klubrádió

Az ukránok elrendelték a rendkívüli állapotot, amely 30 napig tart majd, de még el kell fogadnia az ukrán parlamentnek. Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy rendeletet adott ki tartalékosok behívásáról az ukrán hadseregbe, de nem általános mozgósításról van szó. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este hivatalosan elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár területeket, és azonnal orosz „békefenntartó” egységeket vezényelt oda.

  • Másfél nap elteltével az ukránok elrendelték a rendkívüli állapotot. Erről a BBC számolt be az ország nemzetbiztonsági bizottságának döntése alapján. A bizottság ülését követően annak vezetője arról adott tájékoztatást, hogy a rendkívüli állapot az összes ukrán régióra érvényes lesz, kivéve Doneckre és Luhanszkra. A rendkívüli állapot 30 napig tart majd, de még el kell fogadnia az ukrán parlamentnek.
  • Ukrajna arra is felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Oroszországot. A BBC szerint több mint hárommillió ukrán élhet ott, és sok embernek mindkét országban vannak családtagjai.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este újabb videóüzenetben fordult az ukránokhoz, és bejelentette, hogy rendeletet adott ki tartalékosok behívásáról az ukrán hadseregbe – írja az MTI. Hozzátette: nem általános mozgósításról van szó, hanem csak azokat hívják be a seregbe, akik a „hadműveleti tartalékhoz” tartoznak.
  • Az ukrán parlament szerdán megszavazta a civilek lőfegyverviseléséről szóló törvényjavaslatot – közölte az Al Jazeera. A parlament döntése alapján a törvény engedélyezi ukrán állampolgárok számára a lőfegyver viselését és az önvédelmi tevékenységet.
  • Közben műholdfelvételek szerint újabb orosz csapatok érkeztek Ukrajna északi és keleti határára.
 
Antony Blinken 
 
  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint nincs értelme a találkozónak Szergej Lavrovval, orosz kollégájával, miután Oroszország katonai csapatokat küldött Kelet-Ukrajnába. „Most, hogy látjuk, az invázió elkezdődik, és Oroszország egyértelműen kinyilvánította, hogy teljesen elutasítja a diplomáciát, jelenleg nincs értelme ennek a találkozónak” – jelentette ki Blinken, aki levélben mondta le a csütörtökre tervezett megbeszélést.
  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter ugyanezen a sajtótájékoztatón „abszurditásnak” nevezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrán területek függetlenségét ismerte el. „Valójában Putyin nem az úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot ismerte el, hanem közvetlen felelősségét az Ukrajna elleni háborúért, amely egy indokolatlan háború egy európai szuverén állam ellen” – hangsúlyozta.
  • Japán, Ausztrália és Kanada is szankciókat vetett ki Oroszországra a háborús lépések miatt
  • Kína szerint viszont az USA kelt félelmet és pánikot Ukrajna miatt. Véletlenül sem az, hogy Putyin független államokként ismerte el az ország két megyéjét, és elrendelte, hogy vonuljanak be oda az orosz csapatok. Kína az amerikaiak elleni vádakon túl tárgyalásokra szólított „a gyorsan fokozódó feszültség” csökkentésére.

(források: BBC, Al Jazeera, 24.hu, 444)