„Köszönjük,
A lényeg

"Az ukrán határok maradnak, ahol vannak"

22/02/2022 08:12

| Szerző: Klubrádió

Beszédet mondott az ukrán elnök, miután hétfőn este Vlagyimir Putyin orosz elnök egy rendelettel elismerte a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét. Szerinte Ukrajna a békés megoldást keresi, de Oroszország ezt rendre megakadályozza. Volomidir Zelenszkij egyúttal hangsúlyozta nem adja át országa területeit.

Tévébeszédet intézett az ukrán néphez Volodimir Zelenszkij elnök, miután hétfőn este Vlagyimir Putyin orosz elnök egy rendelettel elismerte a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét, illetve elrendelte, hogy békefenntartóként orosz katonák menjenek az újonnan elismert szakadár területekre. Zelenszkij szerint hazája békét akar, és továbbra is támogatnák a diplomáciai megoldást, azonban Oroszország tönkretette ezeket az erőfeszítéseket – írja a Telex.

Zelenszkij hétfőn megbeszélést tartott Boris Johnson brit miniszterelnökkel, és egyeztetni fog Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamit Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is.

"Az ország nemzetközi határai maradnak a helyükön, függetlenül attól, mit mond Oroszország" – mondta Zelenszkij.

Zelenszkij szerint Oroszország tönkretette a békés megoldás lehetőségét, és a tárgyalásos rendezést. "Elkötelezettek vagyunk a békés és diplomáciai út mellett. De a saját földünkön vagyunk. Nem félünk semmitől és senkitől, nem tartozunk senkinek semmivel, nem adunk semmit senkinek. Nem 2014 februárja van, hanem 2022 februárja. Ez egy másik ország. Más a hadsereg. Egyetlen cél van: a béke" – fogalmazott az ukrán államfő.

Olaf Scholz Ukrajnában
 
Volomidir Zelenszkij
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij