„Köszönjük,
A lényeg

Orbán: Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét

22/02/2022 15:03

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Orbán Viktor miniszterelnök telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel az orosz-ukrán konfliktusról – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán biztosította Zelenszkijt arról, hogy Magyarország, ahogyan eddig, ezután is támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét – közölte az MTI. Eközben a Magyar Honvédség csapatokat vezényel a keleti országrészbe, mert "minden eshetőségre fel kell készülni".

Orbán Viktor miniszterelnök telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel az orosz-ukrán konfliktusról – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel. Orbán azt mondta, Magyarország szomszéd államként aggodalommal figyeli az ukrajnai fejleményeket, és tájékoztatta Zelenszkijt arról, hogy Magyarország a koordinált európai válaszcselekvés részeseként támogatni fogja a helyzet rendezésére irányuló közös uniós erőfeszítéseket, ennek keretében a kormány folyamatosan egyeztet nyugati szövetségeseivel. Orbán biztosította Zelenszkijt arról, hogy Magyarország – ahogyan eddig, ezután is – támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét.

Ezzel együtt a Magyar Honvédség csapatokat vezényel a keleti országrészbe, erről szintén az MTI számolt be, a honvédelmi miniszterre hivatkozva. Fel kell készülni minden helyzetre a keleti határ mentén, a humanitárius feladatokra, a határvédelemre, ezért csoportosítunk át katonákat és haditechnikai eszközöket az ország keleti térségébe – fogalmazott Benkő kedden Szentendrén.

A miniszter közölte, a nemzetbiztonsági kabinet reggeli ülésén Orbán Viktor miniszterelnöktől a Honvédelmi Minisztérium azt a feladatot kapta: meg kell akadályozni, hogy Magyarország területére fegyveres csoportosulás tudjon bejönni, az ország területén manővereket hajtsanak végre. Hangsúlyozta, Magyarországon az embereknek nem kell félniük, de körültekintőnek kell lenni, a Magyar Honvédségnek minden eshetőségre fel kell készülnie.

Benkő Tibor szerint ha Ukrajnában a helyzet eszkalálódik, nemcsak Ukrajna keleti részén lesz háborús tevékenység, hanem az kiterjedhet Kijev, Kárpátalja irányába is. A határokon menekültek érkezésére, továbbá humanitárius feladatokra is fel kell készülniük a katonáknak – ismertette a feladatokat a honvédelmi miniszter.