„Klubrádió
A lényeg

Németország leállította az orosz gázvezeték üzembe helyezését

22/02/2022 13:30

| Szerző: Klubrádió

 A németek felfüggesztik a készülő Északi Áramlat 2 orosz gázvezeték engedélyezési eljárását, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este elismerte a kelet-ukrajnai szakadár "népköztársaságok" függetlenségét, majd arról döntött, hogy hivatalosan békefenntartóként orosz csapatok vonuljanak be a két területre. Ukrajna határai maradnak a helyükön - reagált Kijev. Az EU a lehető leghatározottabban elítéli Putyin lépéseit, Magyarország pedig bejelentette, csatlakozik az uniós állásponthoz.

  • Nagyot fordult az eddig is rendkívül feszült kelet-ukrajnai helyzet, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este aláírta az úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaság függetlenségéről szóló nyilatkozatot.
  • Ezután nem sokkal kiderült, hogy katonai egységeket vezényel Oroszország a két kelet-ukrajnai szakadár tartomány területére. Putyin hivatalosan békefenntartónak nevezi az orosz csapatokat. (A donyecki és luhanszki szakadár területek és Ukrajna körül Oroszország több mint 160 ezres haderőt vont össze november óta.)
  • Tévébeszédben reagált hajnalban az ukrán elnök, és hangsúlyozta: "Az ország nemzetközi határai maradnak a helyükön, függetlenül attól, mit mond Oroszország".  Volomidir Zelenszkij szerint Ukrajna a békés megoldást keresi, de Oroszország ezt rendre megakadályozza. 
Olaf Scholz Ukrajnában
 
Volomidir Zelenszkij
 
Kijev, 2022. február 15. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtóértekezletet tart Olaf Scholz német kancellárral a kijevi elnöki palotában 2022. február 14-én. MTI/AP/Efrem Lukackij
Fotó: Efrem Lukackij
 

 

  • Rendkívüli ülést tartott hétfő este az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az orosz nagykövet, Vaszilij Nebenzija is felszólalt, ő Ukrajnát tette felelőssé a helyzetért. Szerhij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete szerint „az ENSZ beteg. Ez egy tény. Megfertőzte a Kreml által terjesztett vírus. A kérdés, hogy megadja-e magát ennek a vírusnak?”. Szakértők úgy vélik: „biztosra vehető”, hogy a Biztonsági Tanács nem tesz semmilyen lépést és nem ad ki nyilatkozatot, miután Oroszország vétójoggal rendelkezik.
  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közleményben ítélte el „a lehető leghatározottabban” Putyin döntését arról, hogy az ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyéket független entitásként ismernék el. „Ez a lépés a nemzetközi jog, valamint a minszki megállapodások durva megsértése. Az unió szankciókkal fog reagálni azokkal szemben, akik részt vesznek ebben a törvénytelen cselekedetben” – írták.
  • A miniszterelnök szerint Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésében közölte, hogy egyeztetett az Európai Tanács elnökével a kelet-ukrajnai helyzetről.
  • Olaf Scholz német kancellár kedden jelentette be, hogy a kormánya felfüggeszti az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezésének folyamatát. Az Északi Áramlat 2 egy hosszú évek óta készülő tengeri vezetékpár, ami Oroszországból közvetlenül vinne gázt Németországba, 55 milliárd köbmétert évente - ez komoly mennyiség, Magyarország például évente 4,5 milliárd köbmétert vesz csak a Gazpromtól.
  • Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy szankciókkal sújtják Oroszországot. A legutolsó lehetséges pillanatig keresik a diplomáciai megoldást, de szembe kell nézni a lehetőséggel, hogy Putyin messzebbre megy – mondta Johnson kedden. Megingathatatlan támogatásukról biztosították Zelenszkij ukrán elnököt – tette hozzá. Johnson szerint fel kell készülni Ukrajna általános inváziójára is.
  • Eközben szemtanúk szerint hadoszlop vonult Donyecknél, de azt nem lehetett pontosan tudni, hogy az a szakadár erőkhöz tartozott, vagy már az Oroszországból érkező páncélosok alkották.

Források: (BBC, Guardian, Telex, 444, 24.hu)