„Köszönjük,
A lényeg

Tüntetés: "Orbán Putyin leghűségesebb pincsije"

1/03/2022 21:04

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyin és Oroszország Ukrajna elleni agressziója, illetve Orbán Viktor kormánya ellen tüntettek ellenzéki pártok és civilek kedd este a Clark Ádám téren. Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt mondta: a kormány eddig csupa olyan "háborút" vívott, amelyet maga talált ki, ez az első alkalom, hogy igazi háború kapujában találja magát. Szerinte "minket nem Orbán, hanem az uniós és NATO-tagságunk véd meg". Tordai Bence Vlagyimir Putyin leghűségesebb pincsikutyájának nevezte Orbán Viktort.

Tüntetést tartottak kedd este a kémbanknak nevezett, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Banknál a Clark Ádám téren. A helyszínről tudósító Hardy Mihály kollégánk szerint több ezresre duzzadt a tömeg este fél 7 körül. 

Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője hazaárulónak és Vlagyimir Putyin leghűségesebb pincsikutyájának nevezte Orbán Viktort. 

Mire Márki-Zay Péter, az előválasztás győztese megérkezett, már ötezres tömeg gyűlt össze a 444 szerint. A hódmezővásárhelyi polgármester és miniszterelnök-jelölt szerint a kormány már annyi kitalált háborút elbukott (itt említette az államadósságot, a bevándorlást és az illiberalizmust), hogy amikor szembejön egy igazi, már nem bíznak benne az emberek. A helyzet jelenleg Márki-Zay szerint az, hogy „minket nem Orbán, hanem az uniós és NATO-tagságunk véd meg.”

„Vesszenek a tankok, vesszenek a bankok!” felirattal jelentek meg tüntetők, és voltak, akik Vlagyimir Putyin orosz elnök áthúzott, stoptáblaszerű portréját emelték a magasba.

Íme a Klubrádió videója a demonstrációról:

Minden megszólaló elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót és követelte a kémbanknak nevezett szervezet (amelynek tagjai diplomáciai mentességet élveznek) kitiltását Budapestről. Ott voltak ellenzéki képviselőjelöltek, és nagy volt a sajtóérdeklődés.

Azt is bejelentették, hogy újabb demonstrációt szerveznek, ezúttal a közmédia székháza elé, ahol az oroszbarát tájékoztatás ellen tiltakoznak majd. Ahogy arról a 444 beszámolt, a közmédiában a többi között Hitlerhez hasonlították Zelenszkij ukrán elnököt, a hamis diplomákkal lebukott Nógrádi György szerint pedig Ukrajna kezdte a háborút.

(Kiemelt kép: MTI)