„Klubrádió
A lényeg

Az orosz-ukrán háború hetedik napja, éjszaka megélénkültek az orosz támadások

2/03/2022 07:35

| Szerző: Klubrádió

Északról és észak-keletről további csapatok érkeznek Kijev térségébe. Délen Mariupolt körbezárták. Harkivban orosz ejtőernyősök landoltak, egy katonai kórházat támadnak – írja a Telex.

Zsitomirt bombázni kezdték, Kijev külvárosi részein robbanásokat lehetett hallani, Mariupolt helyi források és a brit védelmi minisztérium információ szerint körülzárták az orosz csapatok, Harkivot újra rakétákkal lőtték, majd repülőn érkezett orosz katonák szálltak le a városban.

– Magyar idő szerint éjjel 3-kor elhangzott Joe Biden amerikai elnök State of the Union beszéde, ahol bejelentette, hogy kitiltják az orosz repülőgépeket az USA légteréből; de közölte azt is, hogy amerikai csapatok nem fognak részt venni az oroszok elleni ukrajnai összecsapásokban. Az orosz oligarcháknak is megüzente, hogy "az Európai szövetségeseinkkel együtt felkutatjuk és elvesszük tőlük a jachtjaikat, a luxus ingatlanjaikat, a magánrepülőiket”.  Biden szerint Putyin “elszámolta magát”

Ukrajnai háború
Brovari, 2022. március 1. Az ukrán fegyveres erők és az önkéntes területvédelmi egységek tagjai egy kiégett jármű roncsai mellett egy ellenőrzőponton a Kijev szomszédságában lévő Brovariban március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Efrem Lukackij
 
 

– A Bloomberg értesülései szerint a SWIFT nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből kizárnak hét orosz bankot (Bank Rossiya, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC, VEB.RF, VTB Bank PJSC).

– Az invázióban való szerepvállalása miatt Belarusz ellen is elkezdenek szankciókat kivetni egyes országok.

Oroszellenes hullám indult meg a világcégek részéről: az Apple, a Nike és a Boeing kivezette termékei, szolgáltatásai hozzáférhetőségét Oroszországban; a Ford felfüggeszti orosz érdekeltségeit; a nagy olajvállalatok (a BP-től kezdve a Shellen át az ExxonMobilig) sorra jelentik be, hogy kiszállnak orosz projektjeikből

– Szerda reggel már 110 dollárba került egy hordó olaj.

A Világbank 3 milliárd dolláros segélyt ad Ukrajnának.

– Szerdától tilos Oroszországból kivinni 10 ezer dollárnál nagyobb értékű valutát.

Kína szívesen közreműködne a tűzszüneti tárgyalások előmozdításában, a kínai külügyminiszter telefonon tárgyalt is ukrán kollégájával.