„Klubrádió
Reggeli gyors

Van, hogy a "maffia" segít

2/03/2022 12:50

| Szerző: Klubrádió

"Gyertek, és hozzatok mindent, amit el tudunk vinni az ukrán-magyar határra!" Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia vezetője beszélt a menekültkrízisről a Reggeli gyorsban.

2022. március 02. Reggeli gyors - részlet 22.03.02. Havasi Zoltán
06:10
00:00
"Ez egy célzott gyűjtés. Abban a pillanatban, ahogy kitört a háború, azt mondtuk, hogy gyertek, és hozzatok mindent, amit el tudunk vinni az ukrán-magyar határra. Meg kell dicsérnünk mindenkit, mert gyakorlatilag azok érkeztek, amit szerettünk volna, és minimális volt, ami kvázi kéretlen adomány volt: a 15-20 tonnányi adományból néhány zsák volt, ami nem az volt, amit kértünk – mondta Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia munkatársa.

Elmondta azt is, hogy most már a nagyobb szervezetek munkájába kapcsolódnak be, és őket segítik, illetve önkormányzati szinten is besegítenek például ágyakkal. Ha nyílnak menekültpontok, akkor a pénzbeli adományokból igyekeznek felszerelni azokat.

"Alapvetően hajléktalan emberek segítésével kezdtük több mint 10 évvel ezelőtt a munkát. A célunk, hogy innováljunk és koordináljunk és rengeteg önkéntessel dolgozzunk. Igyekszünk foltozgatni a meglévő szociális hálót. Próbálunk a legjobban és a legügyesebben segíteni. Ez a Bike Maffia alapja" – mondta a segítő csapat vezetője.

 
Budapest Bike Maffia
 

A BBM nagyon gyorsan reagált, felvették a kapcsolatot a Záhonyi polgármesterrel, akik segítségével az ukrán társvárosokba is eljutott a hihetetlen mennyiségű adomány. Havasi beszélt arról is, hogy a nagyobb segítő szervezetek ugyan kicsit lassabban reagáltak, de mostanra már a határnál, illetve a budapesti pályaudvarokon elkezdődött egy nagyobb szabású, összehangolt közös munka.

"Ami folyamatosan és biztosan mindig kell, azok a baba-mama dolgok (pelenkák, popsitörlők és minden olyan dolog, ami gyerkőcökkel kapcsolatos), tábori ágyak és természetesen tartós élelmiszerek (készételek, konzervek)" – adott támpontot a segíteni szándékozó embereknek Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia vezetője.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Havasi Zoltánnal
2022. március 02., szerda 08:42
Műsorvezető: Para-Kovács Imre