„Köszönjük

Gazdagabbá tesz az önkéntes munka

13/06/2019 16:32

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Azok a fiatalok, akik önkéntes munkát végeztek az utóbbi években, bizonyos értelemben gazdagabbak, mint azok, akik ugyanazt az időt fizetett munkával töltötték – mondta Tóth Ildikó, a Budapest Bike Maffia díjnyertes, hajléktalanokat segítő projektjének ötletgazdája.

2019. június 13. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2019. június 13., csütörtök 15:00)
45:49
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik

Az Y-ban beszéltek arról, hogy Nyugat-Európában az önkénteskedés elterjedtebb, az iskolák is felajánlják, akár a harmadik világba is ki lehet menni, itthon viszont sokkal jobban kell keresni a lehetőségeket.

Ildi elmondta: munkahelye, a The British International School Budapest bizonyos szempontból kivétel, hiszen ő ott bemutatja a Budapest Bike Maffia tevékenységét. Ez a civil szervezet hajléktalanok segítésével foglalkozik (ételt visznek, ruhát, illetve bármit, amire szükségük lehet), együttműködik a szociális ellátórendszerben dolgozókkal, amit utóbbiak nagyon szívesen vesznek, mert az önkéntesek nagyban segítik a munkájukat és másfajta szemléletmódot tudnak bevinni. 

Szóba került, hogy az önkénteskedésért nyilván nem jár pénz, és ez sokaknak visszatartó erő. Ildi szerint ugyanakkor akár pár hónapos önkéntes munka is rengeteg élettapasztalatod ad, hozzájárul a jellemfejlődéshez, rátermettebbek lesznek, akik ilyet végeznek, és „pénzen nem megvásárolható kompetenciák fejlődnek”.

Hozzátette, neki az a tapasztalata, hogy azok a fiatalok, akik önkéntes munkát végeztek az utóbbi években, bizonyos értelemben gazdagabbak, mint azok, akik ugyanazt az időt fizetett munkával töltötték.

 
A Budapest Bike Maffia hajléktalanokat segítő szervezet képviselői az Európai Parlamentben
Facebook
 


Ildi ötlete volt a Budapest Bike Maffia Intercultural Biking for Helping című projektje, amely először Magyarországon lett nagy siker, aztán európai szinten is mintaprojektnek választották, és az Európai Parlamentben, Brüsszelben is beszélhettek róla.

Weisz Róbert szociális munkás azt mondta, azért jó, hogy önkéntesek segítik őket, mert az ő napi feladataikban sokszor túlsúlyba kerülnek a hivatalosabb teendők, ellenben az önkénteseknek nincsenek ilyen megkötéseik. Neki az a tapasztalata, hogy a hajléktalanszállóban, ahol dolgozik, az emberek kifejezetten szeretik, ha önkéntesek jönnek, nagyon könnyen megnyílnak nekik, még akkor is, ha például, mint az említett projektben, akár külföldiek mennek oda és nem beszélnek egy nyelvet.

A műsorban még sok szó esett az említett, nagy elismerést kapó projektről. Hallgassák meg az Y adását a fenti lejátszás gombra kattintva vagy Spotifyon!

Y - Galavits Patrik generációs műsora
2019. június 13., csütörtök 15h