„Klubrádió

Szaúdi orvostanhallgatók, pakisztáni kecskepásztorok, szevasztok!

2/05/2019 13:37

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány kommunikációjával mindent megtesz, hogy démonizálja a muszlim bevándorlókat, az ellenzék pedig ritkán fogalmaz meg markáns véleményt a témában. A propaganda helyett józan vitára lenne szükség: tévedés ugyanis azt gondolni, hogy a hangzatos kijelentések és szögesdrótok megakadályozhatják a migrációt egy egyre jobban globalizálódó világban.

2019. május 02. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2019. május 2., csütörtök 15:00)
44:02
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik
Mik a valós problémák a Nyugaton élő muszlimokkal? Miben különböznek a sokadik generációs muszlim fiatalok szüleiktől, nagyszüleiktől, mi a helyzet a nők jogaival és a zsidóellenességgel? Mit rontottak el a befogadó társadalmak az utóbbi évtizedekben?

Sayfo Omar Közel-Kelet-kutatóval beszélgetett ezekről a kérdésekről Galavits Patrik.

"Ha zsákot húzol magadra, meg fognak bámulni"

Kármán Marianna afrikanista és iszlámkutató maga is sokat dolgozott hozzánk érkező muszlimokkal. Szerinte mind a többségi társadalomnak, mind a nálunk letelepedőknek engednie kell a békés együttélés érdekében. Az utóbbi években Magyarországon kialakult felfokozott hangulat azonban nem segíti az integrációs folyamatokat. Ő is felvette az iszlámot, korábban ennek megfelelően is öltözködött, de mivel érte inzultus az utcán, inkább elhagyta a hagyományos muszlim ruhadarabokat. Egy fejkendő egyébként szerinte egyáltalán nem a nők elnyomásának jelképe.

Az élő adásba nem tudott eljönni, ezért Kármán Mariannával külön készült interjú, amiben a fő hangsúly a muszlim társadalmak és a nők viszonyán volt.

Mindkét beszélgetés elérhető Spotifyon is.

2019. május 02. Y - részlet/Interjú Kármán Mariannával (2019.05.02.)
48:04
00:00

Y
2019. május 2. csütörtök 15:00
Műsorvezető: Galavits Patrik