„Klubrádió
A lényeg

"Az NMHH Médiatanácsa szerint a közszolgálati médiát ért kritikák alkalmasak lehetnek a közvélemény megtévesztésére és közhangulat indokolatlan felkorbácsolására"

1/03/2022 14:35

| Szerző: Klubrádió

"Az elmúlt napokban politikai szereplők irányából súlyos kritika érte a közszolgálati médiát és a média más szereplőit. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa álláspontja szerint ezek a megnyilvánulások alkalmasak lehetnek a közvélemény megtévesztésére és közhangulat indokolatlan felkorbácsolására. Felhívjuk a politikai élet szereplőinek figyelmét arra, hogy a választási kampány hevében is fontos a józan hangvétel megőrzése, a szabad, sokszínű, és kiegyensúlyozott tájékoztatás befolyásmentes fenntartása" – írja a Médiatanács március elsejei közleményében.

"Az elmúlt napokban, az orosz-ukrán háború kitörését követően a magyarországi nyilvánosság és média is korábban ismeretlen helyzettel szembesült. A szomszédunkban zajló tragikus események ráadásul egybeesnek a magyarországi országgyűlési választási kampánnyal. A médiának és különösen a közszolgálati médiának ilyen időkben kiemelt felelőssége van a megfelelő tájékoztatásban" – írják.

A közlemény azzal folytatódik, hogy "A Médiatanács hangsúlyozza, hogy a kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatás ebben az időszakban kiemelt jelentőségű minden médium, szakértő, politikai és közéleti szereplő részéről. A hatóság minden esetben az alkotmányos garanciák és a médiatörvény alapján jár el, a hozzá érkezett, a kiegyensúlyozatlanságra hivatkozó bejelentéseket a Médiatanács ki fogja vizsgálni, és megalapozott döntéseket fog hozni.

A Médiatanács ezen túlmenően célvizsgálatot indít, amely bemutatja az országos elérésű, hírműsorokat szolgáltató televíziós csatornáknak a háborús helyzettel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét" – zárul a közlemény.

A Médiatanács közleménye egy nappal azután került ki, hogy az ellenzék bepanaszolta a közmédiát a Választási Bizottságnál. Dobos Menyhért és Papp Dániel, az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató vezetői közös közleményükben azt írták, "újból a független magyar közmédiát támadja a baloldal, most az orosz-ukrán konfliktus kapcsán akarják előírni, hogy mi kerüljön a híradásokba".