„Klubrádió
Esti gyors

Oroszország előre megy... – Hardy Mihály jegyzete

24/02/2022 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Innentől már nem a politika és a diplomácia szabályai lesznek meghatározóak az események kibontakozása szempontjából, hanem a háború, a katonák másfajta logikája.

2022. február 24. Esti gyors - részlet 22.02.24. Hardy Mihály jegyzete
02:56
00:00
Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában azon, hogy mi is történik most Ukrajnában. Jegyezzék meg jól a mai dátumot! 2022. február 24. volt az a nap, amikor véget ért a béke és a stabilitás 77 éves korszaka. Más szavakkal: Európában vége a jaltai megállapodás néven címkézett rendszernek, amely még a hidegháborús évtizedek próbáját is kiállta, mert a kialakult államhatárok tiszteletben tartásán alapult.

Ma hajnali négy órakor, amikor Oroszország elnöke (egy volt KGB-tiszt) parancsot adott Ukrajna lerohanására, végérvényesen szétrombolta az európai stabilitás alapjait. Ez a támadás egész Európa számára azt jelenti, hogy innentől fogva ezen a földrészen senki sem érezheti magát biztonságban, egyetlen állam sem számíthat semmi jóra, ha a most formálódó Orosz Birodalom érdekeivel szembe megy vagy egyszerűen csak nem tetszik a Kreml urának. Nem akarok senkit sem riogatni, de egy, a való világtól ennyire hermetikusan elzárt vagy elzárkózó birodalom vezetője nem biztos, hogy pontosan tisztában van tettei vagy az általa kiadott parancsok súlyával és következményeivel. Amit elindított, az nagyon könnyen lehet – és ezt félve mondom ki – a harmadik világháború nyitánya is.

Innentől ugyanis nem a politika és a diplomácia szabályai lesznek meghatározóak az események kibontakozása szempontjából, hanem a háború, a katonák másfajta logikája. Mostantól a csapás és válaszcsapás által adott időkorlátok között lehet gondolkozni. A rakéták repülési ideje és lehetséges röppályája határozza meg a döntések kereteit. Nem túl szép kilátások, de nézzünk ezzel szembe: ide Vlagyimir Putyin rángatta bele a világot.

Ami különösen aggasztó, hogy az orosz elnök egyetlen szavát sem lehet és nem is szabad elhinni. Egy orosz hírportál gyorsan és egyszerűen kiderítette, hogy Vlagyimir Putyin ma hajnali háborús beszédét már hétfőn este videóra rögzítették, tehát a Kreml ura már régen eldöntötte, hogy miként fog cselekedni. A többi mind porhintés volt.

A megrázó képek, amiket ma egész nap a tévéképernyőkön, meg a számítógépes monitorokon, okostelefonokon látunk, sajnos nem videójátékok, nem mozifilmek, még csak nem is távol, tőlünk több ezer kilométerre zajló háborúkról készült híradófelvételek. Ezek a képek azt jelentik, hogy sok ukrán és sok orosz édesanya, a fiai helyett legfeljebb katonai gyásztáviratot kaphat vissza. És ez az, amit senki és sehogy nem tud helyrehozni…

Hardy Mihály jegyzete a 2022. február 24-i Esti gyorsban hangzott el.