„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia

23/02/2022 20:35

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kelet-ukrajnai válsággal kapcsolatban közölte: Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia. Azt mondta, „szó sem lehet azoknak a baloldali javaslatoknak az elfogadásáról, amelyek katonákat és fegyvereket akarnak küldeni Ukrajnába”. Föl kell viszont készülni arra, ha a dolgok rosszra fordulnak és menekülteket kell fogadni. A kárpátaljai magyarok a béke és az egységes Ukrajna mellett. Összefoglaló.

Csaknem két nap telt el azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este hivatalosan elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár területeket, és azonnal orosz „békefenntartó” egységeket vezényelt oda.

  • Orbán Viktor a honvédelmi miniszterrel és katonai vezetőkkel egyeztetett, majd közösségi oldalán közölte: Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia! Azt mondta, „szó sem lehet azoknak a baloldali javaslatoknak az elfogadásáról, amelyek katonákat és fegyvereket akarnak küldeni Ukrajnába”. A hadseregnek viszont föl kell készülnie arra, ha a dolgok rosszra fordulnak, és menekültek érkeznek, akkor a rendőrséggel együttműködve képes legyen ezt a helyzetet kezelni.

  • A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nyilatkozatot adott ki, amelyben a többi között azt írták: rendkívül fontos számukra az ukrajnai béke fenntartásának kérdése, különösen az esetleges katonai agresszió és a teljes körű háború kilátása fényében, amelyet semmilyen körülmények között nem lehet megengedni. „A kárpátaljai magyarok szeretik kis szülőföldjüket, Kárpátalját, emlékeznek annak történelmi múltjára, és reménykednek a békés jövőben egy független, szuverén és szabad Ukrajnában” – tették hozzá.
  • Litvánia és Lengyelország támogatja Ukrajna európai uniós integrációját, erről kijevi látogatása alkalmával Gitanas Nauseda és Andrzej Duda elnök támogató nyilatkozatot írt alá. 
  • Szerda délután jóváhagyta az Európai Tanács az Oroszország elleni szankciókat. A bejelentés értelmében 27 magas rangú személlyel és entitással szemben rendelnek el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat. A szankciós lista tetején a Guardian értesülései szerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter áll, aki „végső soron minden Ukrajna-ellenes katonai akcióért felelős”. A listán rajta kívül szerepel Anton Vaino, Putyin kabinetfőnöke, Igor Oszipov, a Fekete-tengeri Flotta főparancsnoka és Szergej Szurovikin, az orosz légierő főparancsnoka, és Dmitrij Grigorenko miniszterelnök-helyettest, az állami tulajdonú VTB bank elnökét is.
  • A donecki „népköztársaság” vezetője felszólította Ukrajnát, hogy vonja vissza csapatait a megye teljes területéről. Gyenyisz Pusilin a Szolovjov Live videócsatornának nyilatkozva azt mondta, az ukrán hadseregnek önként távoznia kell a térségből a fegyvereivel együtt. Korábban Vlagyimir Putyin is azt mondta, hogy az ukrán megyehatárokkal ismerte el a szakadár területek függetlenségét.
  • Több ukrán kormányzati weboldalt is kibertámadás ért. Az elérhetetlenné váló honlapok között volt a parlament és a külügyminisztérium weboldala is. Az ukrán titkosszolgálatok szerint orosz kormányzati hekkerek állnak a támadás mögött, ezt az oroszok tagadják.
  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint „generációnk legveszélyesebb biztonsági kihívásával állunk szemben”. Szerinte Oroszország erőszakot alkalmaz, nemcsak azért, hogy átrajzolja a határokat Európában, hanem azért is, hogy átrendezze az egész globális biztonsági struktúrát.
  • „Kitettük az ukrán zászlót a Városházára, az ukrán emberek és Ukrajna melletti kiállásként” – írta szerdai délutáni Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

(források: Karpataljalap.net, Telex, 444, Magyar Hang, kiemelt kép: MTI/EPA)