„Köszönjük,
A lényeg

"Hiába foglalnánk el Ukrajnát, végül vereséget szenvedünk" – orosz elemzői vélemény

24/02/2022 14:24

| Szerző: Nemes Gábor/Klubrádió

Rosszul fog kijönni Oroszország az Ukrajna elleni támadásból, mert lehet, hogy katonai győzelmet tud aratni, de ezzel a lépésével teljesen elvágja magát a nyugattól, és kiszolgáltatja magát Kínának, miközben a NATO az eddiginél is erősebb lesz az orosz határok mentén – erről beszélt Kirill Rogov orosz politológus az ellenzéki Echo Moszkvi rádióban.

 

 

2022. február 24. A lényeg/Nemes Gábor tudósítása - 2022.02.23.
01:58
00:00

Bármi történik az ukrajnai hadszíntéren az orosz támadás után, az akció távlati, stratégiai hatása elég veszélyes lehet Oroszország számára – véli Kirill Rogov politológus, az Echo Moszkvi orosz ellenzéki rádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború Oroszország és a Nyugat gazdasági kapcsolatainak megszakítását jelenti, aminek nagyon súlyos következményei lesznek.

Az a kérdés, hogy a nyugat-európai piac milyen gyorsan mond le az orosz olajról és gázról, amire mindenképpen sor kerül, és akkor Oroszország csak Kínába tudja eladni az energiahordozóit a kínaiak által diktált alacsony árakon – véli az orosz külpolitikai szakíró. Rogov. Az orosz elemző szerint azzal, hogy hazája el lesz vágva a nyugati pénzügyi piacoktól, gazdasága mindenképpen zsugorodni kezd, ami végső soron politikai vereséget is jelent. A NATO infrastruktúrája pedig csak még erősebb lesz az orosz határokon – mondta az orosz elemző.

Orosz hadművelet
 
 Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós beszédet mond Moszkvában 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, kijelentve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/Orosz elnöki sajtószolgála
 
 

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajna elleni orosz támadást megelőző közel egyórás csütörtök hajnali szózatában viszonylag keveset beszélt a Donbaszról, viszont egyértelművé tette, a NATO folyamatos keleti bővítése és a katonai infrastruktúra orosz határokhoz közeli telepítése elviselhetetlen fenyegetést jelent Oroszország számára, Ukrajna bevonása ebbe a körbe pedig végképp elfogadhatatlan.

„Ez nem csupán érdekeinket, hanem államunk puszta létét, szuverenitását is reálisan fenyegeti, a NATO vezetői Ukrajnában a szélsőséges nacionalistákat és nácikat támogatják, akik háborúval akarják visszafoglalni a Krímet és a Donbaszt, Oroszország nem létezhet az Ukrajna területe felől fenyegető állandó veszély állapotában.” – mondta Putyin, és csak eztán jött a különleges hadművelet bejelentése, amelynek célja szerinte a donbaszi lakosság megvédése, a Ukrajna demilitarizálása és nácítlanítása. Ez utóbbiak elemzők szerint az ukrán haderő megsemmisítését és az ukrán kormány megdöntését jelenti. Putyin eközben azt is hangsúlyozta, nem tervezik ukrán területek elfoglalását, ezzel együtt az orosz haderő több irányból is támadja Ukrajna területét, és nem csak keleten, hanem délen és nyugaton is.

Az tudósítást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

A lényeg/Nemes Gábor riportja
2022. február 24., csütörtök 12.10