„Köszönjük,
A lényeg

Elfoglalták az oroszok a csernobili atomerőművet – Oroszország megtámadta Ukrajnát

24/02/2022 18:07

| Szerző: Klubrádió

Németország, Olaszország, Magyarország és Ciprus, nem szeretnék, ha Oroszországot lekapcsolnák a SWIFT nemzetközi pénzügyi rendszerről. Budapesten este tüntetés lesz az orosz támadás és Putyin ellen, az orosz nagykövetség környéki utcákat lezárják. 

Az ukrán elnök általános mozgósítást rendelt el, melynek értelmében minden sorkatonát és tartalékost behívnak szolgálatra. Eközben a 18 és 60 év közti férfiak nem hagyhatják el az ország területét. Zelenszkij szerint az ellenség őt tekinti első számú, családját második számú célpontjának. Az elnök nem hagyja el Kijevet – írja a BBC.

A nap folyamán orosz egységek folyamatosan próbálták elfoglalni a Kijev agglomerációjában található Hosztomel repülőterét, a nap végén az ukrán erők kezén maradt.

Nagy-Britannia miniszterelnöke, Boris Johnson bejelentette, milyen szankciókkal sújtják Oroszországot. Néhány intézkedés: az összes nagy orosz bankot kitiltják a brit pénzügyi rendszerből és befagyasztják a második legnagyobb orosz bank, a VBT vagyonát, korlátozni fogják az orosz állampolgárok által birtokolható bankszámlák számát és tovább száz ember számláját befagyasztják, valamint kitiltják az Aeroflot légitársaságot az Egyesült Királyság légteréből. Az inváziót támogató Belarusz is hasonló szankciókra számíthat. (BBC, 24.hu)

Mihajlo Podoliak, az ukrán elnöki hivatal vezetője csütörtök este közölte: „Heves küzdelem után elvesztettük a csernobili atomerőmű feletti ellenőrzést. Az egykori csernobili atomerőmű és a nukleáris hulladéktároló létesítmények állapota ismeretlen.”

Az ukrán külügyminiszter szerint Putyin 1939 óta a legsötétebb időszakába sodorja Európát. Dmitro Kuleba Twitter-bejegyzésében azt írta: ne ismételjék meg a múlt hibáit, kemény szankciókat vessenek ki Oroszországra. Közben Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott: "Kérlelhetetlenek leszünk", Franciaország és szövetségesei az Ukrajna elleni „agresszió méretének megfelelő szankciókat” léptetnek életbe Oroszország ellen, és ez érinti majd a katonai, a gazdasági és az energetikai területeket. (forrás: 24.hu)

A litván védelmi minisztérium közleménye szerint az Egyesült Államok F-35-ös vadászgépeket küldött Litvániába és Észtországba.

Több orosz városban is háborúellenes tüntetéseket tartottak ma, a rendőrség azonban nem nézte túl jó szemmel a megmozdulásokat: 26 városban összesen 196 embert vettek őrizetbe – jelent meg a 24.hu-n.

Este héttől Ukrajna lerohanása miatt Putyin ellen, Ukrajna mellett címmel tartanak demonstrációt Budapesten az orosz nagykövetségnél. A rendőrség honlapján közölte: lezárják 15 órától 21 óráig Budapest VI. kerületében a Bajza utcát az Andrássy út és a Szondi utca között, illetve az Aradi utcát a Székely Bertalan utca és a Bajza utca között. 17 óra 30 perctől 22 óráig az Andrássy utat a Hősök tere és a Kodály körönd között, valamint 18 óra 30 perctől 22 óráig a Bajza utcát a Városligeti fasor és az Andrássy út között.

A BBC beszámolója szerint Vitalij Klicsko kijevi polgármester bejelentette, hogy a lakosság biztonsága érdekében este 22 óra és reggel 7 óra közt kijárási tilalmat rendelt el. A tömegközlekedés is leáll ebben az időszakban, a metróállomások azonban nyitva tartanak, hogy szükség esetén menedékül szolgáljanak. Nem sokkal azt követően jelentették be, hogy az ukrán hatóságok szerint hét ember meghalt, 17 pedig megsebesült egy Kijevtől északkeletre található katonai területet ért rakétatámadásban.

"A megszállók csapatai Belarusz területéről behatoltak a csernobili atomerőmű övezetébe. A veszélyes radioaktív hulladékok tárolóját őrző Nemzetőrség heves ellenállást tanúsít" – idézte Anton Gerascsenko belügyminisztériumi tanácsadót az Ukrajnai Pravda. A Telex azt írta, ha megsérül a nukleáris hulladéktároló, akkor Ukrajnában, Belaruszban és az Európai Unió területén is radioaktív por terjedhet el.

A 24.hu cikke szerint vannak olyan tagországok, például Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia, amelyek azt akarják, hogy az oroszokat kapcsolják le a SWIFT nevű nemzetközi pénzügyi rendszerről. Más tagországok azonban, amelyeket szorosabb gazdasági kapcsolat fűz Oroszországhoz, úgy mint Németország, Olaszország, Magyarország és Ciprus, nem szeretnék, ha ez benne lenne a szankciókban.

Bőröndökkel, gyalog érkeznek a háború elől menekülők a beregsurányi határátkelőre, az érkezők között volt, aki Kijevből indult útnak – írta helyszíni riportjában a Reuters nyomán a hvg.

„A megszállók csapatai Belarusz területéről behatoltak a csernobili atomerőmű övezetébe. A veszélyes radioaktív hulladékok tárolóját őrző Nemzetőrség heves ellenállást tanúsít” – idézte Anton Herascsenko belügyminisztériumi tanácsadót az Ukrajnai Pravda (forrás: Telex).

Az Ukrajnai Pravda Kijev honlapjára hivatkozva azt írta, hogy légitámadástól tart a város, ezért biztonságos helyekre küldik a lakosokat – vette észre a Telex. „Légiveszélyt hirdettek Kijevben! Kérünk mindenkit, hogy azonnal menjen a polgári védelmi menhelyekre!” – írta az önkormányzat, és megosztotta a lehetséges óvóhelyek elérhetőségét is egy térképen. Ezzel összefügghet, hogy az ukrán határőrség tájékoztatása szerint orosz csapatok betörtek az államhatáron Fehéroroszország felől Kijev megyébe. 

Szijjártó Péter a Facebookon közölte: a kijevi magyar nagykövetség teljes létszámmal működik, a nap folyamán több mint 50 magyar állampolgár kereste fel személyesen hosszabb-rövidebb időre az épületet. A külügyminiszter hangsúlyozta: jelenleg is több magyar tartózkodik a követségen, és természetesen mindenki addig maradhat, amíg szükségét érzi, nem küldenek el senkit. A telefonvonalak viszont akadoznak.

Moszkva nem törekszik területszerzésre Ukrajnában, ezért a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint a "megszállás" kifejezés nem elfogadható a történtek leírásakor. A szóvivő úgy vélekedett, hogy Oroszország a történtek miatt nem kerülhet vasfüggöny mögé, mert ekkora országot nem lehet elszigetelni – írja a 24.hu.

"Európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését"jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetbiztonsági operatív törzs ülése után közzétett Facebook-videójában. Arról is beszélt, hogy szerinte : "a baloldal javaslatai veszélyeztetik Magyarország energia- és gázellátását, illetve a rezsicsökkentést".

A 444 birtokába jutott fotók alapján a magyar rendőrség elkezdte kordonokkal körbevenni a budapesti orosz nagykövetséget. Az utcában rendőrautó állt keresztbe, nem sokkal dél után. Az intézkedés ötlete onnan jöhetett, hogy az ellenzéki pártok és Márki-Zay Péter tüntetést szerveztek csütörtök este hét órára a Bajza utcai épület elé.

 
Kordon orosz nagykövetség Fotó: 444
 

Az ukrajnai orosz katonai műveletek miatt csütörtök délelőtt fél 11-re összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a Karmelitába Orbán Viktor miniszterelnök írja Havasi Bertalan.

Megszüntették az ukrán polgári légiforgalmat az orosz támadás miatt.

A legfrissebb információk szerint az orosz tankok elérték Ukrajna második legnagyobb városát, Harkovot – írja a BBC. Az értesüléseket egy magas rangú ukrán tisztviselő is megerősítette.

Az előzetes információk alapján meghaladta a húszat az Ukrajnát csütörtökön ért orosz csapások halálos áldozatainak és sebesültjeinek a száma – közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon.

Szijjártó Péter külügyminiszter reggel a Facebookon kijelentette, hogy ""Magyarország álláspontja világos, kiállunk Ukrajna mellett, kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett",

... és egy későbbi videóban arról beszélt, hogy "A legfontosabb feladat a magyar emberek biztonságának garantálása".

Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy rakétatámadás érte Ukrajnát és hadiállapotot vezet be az egész országban.

Ukrán válság
Szvitlodarszk, 2022. február 24. Ukrán katona áll az ukrán erők által ellenőrzött területen az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló területtől elválasztó határon a kelet-ukrajnai Szvitlodarszk közelében 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/Jevhen Maloletka
 
 

Putyin felszólította a kelet-ukrajnai harci övezetben tartózkodó ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert és térjenek vissza otthonaikba.

Az orosz hadsereg megerősítette, hogy csak a katonai repülőtereket és az ukrán fegyveres erők légvédelmi létesítményeit célozzák. Azt írják, a polgári lakosság nincs veszélyben.

Az ukrán külügyminiszter azt mondta magyar idő szerint hajnali fél 6-kor, hogy Putyin "épp most indította el Ukrajna teljes körű invázióját”.

A CNN élő adásában is lehetett hallani Kijevben a robbanásokat. Orosz csapatok szálltak partra Odesszában és Mariupolban, és a rakétatámadások célpontjai ukrán vadászgépek egy Kijev melletti repülőtéren.

Legalább hét "erős" légicsapás érte a Kijev külterületén lévő Vaszilkovszkij repülőteret, ahol az ukrán hadsereg vadászbombázóit tartják.

Autókkal, buszokkal menekülnek Kijev lakói az ukrán fővárosból hajnal óta, amióta Oroszország rakétákkal lövi a város környékét.

Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el magyar idő szerint csütörtökön hajnali négy körül Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnában. Habár azt mondta, Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, szinte azonnal megkezdődtek a támadások – írja a Telex.

Ukrán válság
Szeverodonyeck, 2022. február 24. Katonai jármű áll egy út mentén a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/Vadim Ghirda
 
 

A csütörtök hajnali órákban Moszkva szisztematikusan támadta és támadja a Ukrajna légvédelmi, kommunikációs és felderítő rendszereit illetve az ukrán hadsereg repülőtereit, vezetési pontjait. Ugyan Putyin hajnali beszédében a Kelet-Ukrajnai térség védelméről beszélt de Kijev, Harkov és több más ukrán város is rakéta támadás alatt áll.