„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Orbán kényszeredett, láthatóan rosszul érzi magát"

23/02/2022 21:18

| Szerző: Klubrádió

Eljött az igazság pillanata, újabb hidegháborús korszak veheti kezdetét, az orbáni kétkulacsos, pávatáncolós külpolitikai modell teljesen megbukott, aminek nagyon komoly következményei vannak az energiapolitikára, és így Paks 2 jövőjére is. Akárki is kerül kormányra, ezzel szembe kell néznie – mondta Szent-Iványi István, Márki-Zay Péter külpolitikai tanácsadója. Szerinte Orbán viselkedésén is látszik, hogy nehezen viseli a helyzetet.

2022. február 23. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Szent-Iványi István- 2022.02.23.
08:42
00:00

Eddig is nagyon sok problémája volt a paksi atomerőmű-bővítéssel az ellenzéknek – környezetvédelmi, technológiai, átláthatósági gondok –, de ezekhez most társult egy mindennél erősebb, nevezetesen az, hogy nagyon súlyos nemzetbiztonsági kockázata is van – mondta az Ukrajna elleni egyre nyíltabb orosz agresszió kapcsán Szent-Iványi István, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt külpolitikai kabinetjének vezetője

Hangsúlyozta, a Paks 2 beruházáshoz tervezett orosz technológia sajátossága, hogy olyan fűtőelemek kellenek hozzá, amelyeket kizárólag Oroszország gyárt. Ezek az alapvető atomerőművi egységek tehát egészen más rendszerűek, mint a Nyugaton előállított berendezések. Mindez pedig azt jelenti, hogy az erőmű élettartama alatta, ami több évtized, Magyarország teljesen kiszolgáltatott lenne Oroszországnak, tőle függne, milyen áron és egyáltalán hajlandó-e fűtőelemeket szolgáltatni.

Süli János, Lihacsov vezérigazgató (Roszatom)
 
 ARCHÍV/Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója (b) és Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter kezet fog az orosz fővállalkozó, az ASZE Mérnöki Vállalat paksi telephelyén 2019. november 5-én. MTI/Sóki Tamás
 

A régi paksi blokkok üzemideje a 2030-as években jár le, az orosz Roszatom cég által kifejlesztett új blokktípus élettartama a beruházás honlapja szerint legalább 60 év. Ebből az következik, hogy a XXI. század végéig működne Pakson orosz rendszerű atomerőmű, vagyis időtartamát tekintve is megállná a helyét az állami lebonyolító cég megállapítása, hogy Paks 2 az évszázad magyarországi ipari beruházása.

Szent-Iványi István szerint az Oroszországgal együttműködésben felépülő új atomerőművi blokkok olyan mértékű függést okoznának a valódi természetét a mostani orosz-ukrán válságban világosan megmutató hatalomtól, ami Magyarország számára elfogadhatatlan kockázat lenne. Alaposan újra kell tehát értékelni a paksi beruházást, amely vizsgálatra van még idő, hiszen az engedélyeztetési eljárás sem zárult le. Így akár az is lehet, hogy azért nem valósul meg Paks 2, mert egyszerűen nem kapja meg a szükséges hozzájárulást.

 
Paks látványterv
Forrás: Facebook
 

A külpolitikai szakértő megjegyezte, nem várható, hogy Oroszország politikai berendezkedése rövid távon jelentősen megváltozzon, Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis minden jel szerint még hosszú ideig országa vezetője marad, nem rejti véka alá, hogy 2024-ben lejáró elnöki ciklusa után további legalább tizenkét évet tervez a hatalom csúcsán eltölteni, akár egy a majdan elfoglalt Ukrajnával kibővített orosz-belarusz államszövetség első embereként. Ez bizony nagyon rossz jövőt sejtet – fogalmazott.

Szent-Iványi István szerint a diplomácia tekintetében eljött az igazság pillanata, újabb hidegháborús korszak veheti kezdetét, az orbáni kétkulacsos, pávatáncolós külpolitikai modell teljesen megbukott, és mostantól mindenki azt várja, hogy a magyar rezsim színt valljon – amit a magyar miniszterelnök is tud. Mint ahogy az is látható, hogy Orbán rosszul érzi magát ebben a helyzetben, akárcsak külügyminisztere, Szijjártó Péter. Bár kényszeredetten felsorakoznak az Oroszországot elítélő európai uniós álláspont mellett, egyetlen nyílt mondatban sem ítélik el Putyin politikáját, ki sem ejtik a nevét, sem Oroszországét.

Ukrán válság - Orbán Viktor a Magyar Honvédség Integrált
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b) a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjában 2022. február 23-án. A kormányfő Benkő Tiborral együtt találkozott azokkal a katonatisztekkel, akik Magyarország biztonságát garantálják parancsnoki munkájukkal. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Azzal párhuzamosan, hogy Orbán külpolitikája zsákutcába jutott, pozitív fejlemény, hogy mindezt fölismerte, és már csak utóvédharcokat folytat. Ezt követően pedig marad a kérdés, hogy hová is tartozunk, amire az egyértelmű válasz az, hogy Európához, aminek aztán nagyon komoly következményei vannak az energiapolitikára, és így Paks 2 jövőjére is. Akárki is kerül tehát kormányra az áprilisi országgyűlési választások után, ha felelősen gondolkodik, ezzel szembe kell néznie. Oroszország viselkedése megmutatta, hogy nem babra megy a játék, és Magyarországnak is fel kell ébrednie – tette hozzá a külpolitikai szakértő.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, volt ljubljanai nagykövet, az egykori Szabad Demokraták Szövetsége alapítója és ügyvivője, a Horn-kormány idején a Külügyminisztérium politikai államtitkára, volt országgyűlési és európai parlamenti képviselő, az Új világ Néppárt külpolitikai szakértője, valamint az ellenzéki pártszövetség, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek a külpolitikai kabinetjének vezetője.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Szent-Iványi Istvánnal
2022. február 23., szerda 17.15
riporter: Bolgár György