„Klubrádió
Esti gyors

Paks 2 – Mentenék Orbánék, amit lehet

28/11/2019 06:01

| Szerző: Klubrádió

Az „évszázad üzletének” nevezte Lázár János egykor az atomerőmű bővítését. Lehet, hogy az, de az oroszoknak.

2019. november 27. Esti gyors / részlet, Holoda Attila (19.11.27.)
05:24
00:00

A magyar kormány azt kéri az Európai Uniótól, hogy enyhítsen a szigorú biztonsági előírásokon, adjon néhány részengedélyt, hogy az építkezés elkezdődhessék. Olyan ez, mint a házépítésnél –magyarázta Holoda Attila energetikai szakértő-, ahol az alap kiásásától a fűtés szereléséig át kell menni egy eljáráson, amelynek vannak fázisai.

Logikailag érthető is lenne a magyar álláspont, ha csak arról lenne szó. Ám feltehetően az orosz fél érdeke a könnyítés. Kiderült ugyanis, hogy nem tud gyorsan, hatékonyan igazodni az európai feltételekhez, pedig ezeket a finnországi munkán a Gazprom megismerhette. Holoda Attila szerint nyelvi nehézségeik vannak, egyszerűen nem értik az uniós előírásokat. A folyamatos csúszás, húzás, halasztás pedig azt okozhatja, hogy a magyar fél késedelmi pótlékot kér. Magyar szempontból bármilyen rossz is a finanszírozási szerződés, ez azért beleférne.

Évekkel ezelőtt az évszázad szerződésének nevezte például Lázár János ezt a kontraktust, azóta ezt el lehet felejteni. Egy elhamarkodott politikai döntést követett egy elkapkodott szerződés. Elég csak annyit mondani, hogy az orosz hitel visszafizetését el kellene kezdeni, még mielőtt az erőmű egy fillérnyi hasznot hozna, ha hoz majd egyáltalán. A magyar fél próbál is változtatni a finanszírozási feltételeken, vagyis a kormány is belátta, hogy ez egy előnytelen szerződés. Az orosz gazdaság rossz állapotban volt az „üzlet” megkötésekor, sokkal jobb feltételeket lehetett volna elérni a tárgyalásokon.

És akkor az egész bővítésnek az értelméről, szükségességéről, környezeti veszélyeiről, hatásairól még nem is beszéltünk.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2019.11.27. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor