„Klubrádió
Hetes Stúdió

Ungár Péter momentumossal vitázott Paks II.-ről

1/09/2019 11:55

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Szüksége van-e Magyarországnak az atomenergiára? Ez volt a kérdés a Momentum ifjúsági szervezete által rendezett vitán. A momentumos Kádár Barnabás és az LMP-s Ungár Péter vitája inkább beszélgetéssé szelídült, mert a felek a leghangsúlyosabb kérdésben egyetértettek: a kormány energiapolitikája rossz. Galavits Patrik riportja.

2019. augusztus 31. Hetes Stúdió / részlet, Ungár-Kádár-vita (19.08.31.)
09:14
00:00

Vita helyett jó kedélyű beszélgetés kerekedett Kádár Barnabás és Ungár Péter között a TizenX rendezvényén. Több dologban megvolt köztük ugyanis az egyetértés. Egyben azonban nem: míg a Momentum szerint szükség van atomenergiára, az LMP semmiképp nem fogna ilyen fejlesztésbe.

Szükség van alaptermelésre, és a magas karbontartalmú anyagok helyett minden veszélyével az atomenergiát választja Kádár Barnabás. Ungár Péter a hipotetikus vitát egyből konkrétum felé terelte: szerinte Magyarországon az atomvita egyértelműen Paks II.-ről szól, mivel 4-8 ezer milliárd forintot költenek el erre.

És bár a Momentum szerint a fenntartható energiagazdálkodáshoz igénybe kell venni atomerőműveket, abban Kádár Barnabás is egyetértett, hogy Paks 2 megépítése elhibázott döntés. Szerinte biztos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csakis olyan konstrukciót ajánlhat fel, amellyel még jobban jár.

Kádár Barnabás szerint azért van szükség atomenergiára, mert a megújuló energiaforrások kevésbé megbízhatóak. Ungár Péter azonban azt mondta: Kádár Barnabás leegyszerűsítően beszél a megújuló energiaforrásokról. 

A Momentum politikusa szerint azonban nemcsak a megújuló energiaforrások fejlődnek, az atomenergia is képes erre és a zöldek szemére vetette, hogy akadályozzák az előrelépést. Paks II.-vel pedig szerinte nem az a probléma, hogy megépül, hanem hogy minden átláthatatlanul történik a beruházás körül. Pedig úgy látja, Nyugaton ez is jobban működik.

Ungár Péter azonban kiemelte: az atomerőmű-építés mindenhol átláthatatlan és hatalmas költségeket emészt fel. Az LMP országgyűlési képviselője szerint a Paks II.-re szánt több ezer milliárd forintot zöldenergiára fordítva jobban járna Magyarország.

Kádár Barnabás arról is beszélt, szerinte a kormány miért nem áldoz például szélerőművek építésére: „kicsi, decentralizált erőmű-építkezésekből nem lehet olyan jól lopni, mint gigaprojektekből”. Ungár Péter úgy látja: Paks II. annyira drága, hogy emiatt nem jut pénz megújulókra.

És persze szóba került az egyéni felelősség kérdése és a jelenlegi gazdasági rendszer kritikája is. A zöldeknek fel kell tenniük a kérdést: hogy lehet drágább a magyar csirke, mint az, amit messziről utaztatnak, hajóztatnak? Majd kiderült, hogy az LMP csak Paks 2-t nem építené meg, de a mostani kapacitást megtartaná a zöldpárt.

Ungár Péter hozzátette: Paks 2 megépítését 2010 előtt az MSZP-SZDSZ-kormány is támogatta. Kádár Barnabás az atomenergia Szent Gráljának a fúziós erőműveket nevezte, szerinte ilyenek építésére lenne szükség – egy ilyen erőmű megépítése ellen pedig az LMP-nek sem lenne kifogása.

A riportot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: wikipedia

Hetes Stúdió
2019. augusztus 31., szombat 15.00
Riporter: Galavits Patrik