„Támogassa
A lényeg

Orbán: Mi nem bajkeverők vagyunk, csak megerősödtünk

21/02/2022 14:32

| Szerző: Klubrádió/MTI

A magyar és a szlovén gazdaságok erősebben jönnek ki a válságból, mint ahogy belementek, és kevés ilyen ország van - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szlovéniai Lendván, ahol Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel egyeztetett. Ezután egy közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol Orbán Viktor azt állította, hogy a járvány ugyan meggyötörte Magyarországot és Szlovéniát is, de összességében a sikeresen védekező országok közé tartoznak.

"Olyan időket élünk, és még inkább olyanokat fogunk élni", amikor a barátság lesz a legértékesebb valuta és az őszinte barátság, a történelmi sorsközösség a legértékesebb dolog - mondta Orbán.

Magyar-szlovén kormányfői csúcstalálkozó Lendván
 
Magyar-szlovén kormányfői csúcstalálkozó Lendván
 
Lendva, 2022. február 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Janez Jansa szlovén kormányfő (b) lendvai találkozójukon 2022. február 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Beszélt az orosz-ukrán konfliktusról, ami szerinte nagyon sok kihívást jelent majd, és hogy lesz egy világgazdasági átrendeződés, amely a Kelet javára és a Nyugat rovására zajlik le.

Az MTI idézte Orbánt: megváltozott a helyzet Európában. Néhány éve még azt gondoltuk, hogy a nyugati gazdaságok nélkül nem működnek a közép-európaiak, és ez talán most még mindig igaz, de kiegészült azzal az igazsággal, hogy a közép-európai gazdaságok nélkül nem működnek többé a nyugat-európaiak. "Mi nem bajkeverők vagyunk, csak megerősödtünk és tudatában vagyunk annak, hogy a mi hangunkat legalább ugyanolyan mértékig meg kell hallgatni" Brüsszelben, mint a nyugat-európai országokét - mondta.

Szerinte megbukott az európai uniós klímapolitika. Volt egy elképzelt klímapolitika, amely hosszú távon gondolkodott, és amelynek központi magva az volt, hogy miként fogják folyamatosan emelni az energiaárat annak érdekében, hogy az emberek kevesebb energiát használjanak. 

Az ukrán helyzetről azt mondta: a cél, hogy ne legyen háború, vagyis fennmaradjon a béke. "Ugyanakkor a békéhez a jószándék kevés", a békéhez nem elég, hogy az ember kinyilvánítja a békeszándékot, "a békéhez erő kell, a gyengéknek nincs béke".

Úgy vélte, "ebben nem állunk jól", mert nincs Európának olyan katonai ereje, amely összemérhető lenne az orosszal, és amíg így van, "Európa biztonságáról nem az európaiak fognak dönteni, hanem az oroszok az egyik oldalról, az amerikaiak meg a másik oldalról" - mondta.

A miniszterelnök szerint Ukrajna szomszédos Magyarországgal, ezért ha romlik az ottani helyzet, "Magyarország óriási nyomás alá fog kerülni". Az 1990-es években, a jugoszláv háború idején tízezrével érkeztek menekültek Magyarországra, de Ukrajna népességét tekintve sokkal nagyobb, mint a volt Jugoszlávia, így ha ott baj van, akkor a Magyarországra háruló menekültnyomásnak sokkal jelentősebb lesz a biztonsági és a gazdasági súlya.

Az aláírt magyar-szlovén megállapodás hidat képez a szélesebb együttműködéshez, annak alapján tovább lehet építeni a kétoldalú kapcsolatokat - mondta Janez Jansa szlovén kormányfő.

A két kormányfő a Mura- és a Rába-vidék fejlesztését előirányzó közös alapról írt alá megállapodást, amely a 2022-től 2026-ig terjedő időszakra évente 5-5 millió eurót biztosít a két, nemzetiségileg vegyesen lakott térség számára.

A szlovén kormányfő emlékeztetett, hogy mindkét országban választások lesznek áprilisban, de bízik abban, hogy a két ország együttműködése folytatódni fog, "függetlenül attól, hogy mi vár rájuk a választások után".