„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem a földrengés miatt veszélyes Paks II.

14/06/2021 09:53

| Szerző: Klubrádió

Ha egy földrengés Paks II.-re veszélyes lenne, akkor a már paksi atomerőmű is bajban lenne, de erről nincs szó. Az energetikai szakember szerint viszont Orbánék kihagytak néhány lépcsőfokot, hogy egy kizárólag neki lojális és megbuktathatatlan teljhatalmú vezetőt nevezzenek ki az atomenergia hivatal élére.  

Az idén megjelent egy tanulmány, ami arra a veszélyre hívta fel a figyelmet, hogy a Paks II. tervezett helyszíne alatt egy földrengés sáv húzódik, aztán lemondott a Magyar Atomenergia Hivatal elnöke is. Mi történik a Paks II. építésének háttérében? Holoda Attila energetikai szakértő volt a Reggeli gyors vendége.

2021. június 14. Reggeli gyors - részlet 21.06.14. Holoda Attila
08:47
00:00

Az osztrák tanulmány az aktív törésvonalról már tavasszal megjelent, és a következtetése szerint nem lenne szabad bővíteni az atomerőművet, nem szabadna, hogy a Roszatom engedélyt kapjon, ugyanakkor Holoda szerint életszerűbb lenne, ha az osztrákok nem teljesen elutasítanák a beruházást, hanem például hasonló követelményeket és fejlesztéseket követelnének meg, mint amiket a fukushimai baleset után Paks I.-nél is elvégeztek.

Az osztrákok ugyanis arra hivatkoznak, hogy szerintük nem 120 ezer éve, hanem csak 90 ezer éve volt ott földmozgás, a magyar szabályok pedig 100 ezer évben határozzák meg azt a határt, amin belül nem lehetne atomerőművet építeni egy adott helyen. Holoda szerint ez viszont mindegy, "földtani szakemberek véleménye között mindig szokott eltérés lenni, az osztrákok a kezdetektől fogva támadják ezt", ezért az indoklást "hajánál fogva előrángatottnak" nevezte.

Holoda szerint a probléma, hogy "ha államilag nagyon erősen támogatott szerződésről van szó", akkor a hatóságok is megpróbálnak gyorsítani, és kihagynak bizonyos egyeztetéseket, amikre szükség lehetne.

"Orbán és Putyin 2014-es megállapodása pedig már akkor megmutatta, hogy elég sok egyeztetés elmaradt".

Süli János, Lihacsov vezérigazgató (Roszatom)
 
Paks II.
 
Paks, 2019. november 5. Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója (b) és Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter kezet fog az orosz fővállalkozó, az ASZE Mérnöki Vállalat paksi telephelyén 2019. november 5-én. MTI/Sóki Tamás
Fotó: Sóki Tamás
 

 

Azt a magyar hatóságok elismerték, hogy már a Paks I-es erőmű is "vetőzónában" van, mivel egy "földrengés nem csak 20 méterre korlátozódik", így ez a tanulmány elismerte, hogy ezek a blokkok is kockázatnak vannak kitéve. A fukushimai baleset után a világon mindenhol megnézték hogy az erőművek mennyire stresszállók, és kiderült, hogy a magyar mérnökök az elmúlt évtizedekben végrehajtott fejlesztései miatt Paks kiemelten biztonságos, mondta.

Azt ugyanakkor nem valószínűsítette Holoda, hogy az osztrák delegáció látogatása miatt mondott le az atomenergia hivatal főigazgatója, szerinte a lemondásban inkább benne volt a kormány azon terve, hogy egy olyan szuperhatóságot hozna létre, aminek a vezetőjét kilenc évre nevezi ki, tehát a következő kormány nem számoltathatná el, ugyanakkor hatóságként rendeletet alkothat, és ezek a döntései csak az alkotmánybíróságnál támadhatók meg, ezzel elvéve a parlament kontroll lehetőségét, és lojalitással kizárólag a kormányfő felé kötelezné.