„Klubrádió
Esti gyors

Tovább csúszik Paks 2 építése

17/10/2020 08:52

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Vagy nem is olyan fontos az atomerőmű építése, vagy nem jól dolgoznak az oroszok, vagy nincs Orbánék kezében az engedélyező hivatal.

2020. október 16. Esti gyors - részlet .20.10.16. Holoda Attlia
06:40
00:00

Már betonozni kellene a sebtében bejelentett tervek szerint, de még be sem adta a beruházó a kérelmet a földmunkák megkezdésére. Csak csúszik-csúszik Paks 2 építése. Pedig ha az Orbán-kormány elhatároz valami, akkor az nagyon gyorsan meg szokott valósulni. Mi lehet Pakssal? Holoda Attila energetikai szakértővel kerestük a választ az Esti gyorsban.

Egy atomerőmű építése az Európai Unióban nem egyszerű feladat. Több ezer engedélyt kell hozzá beszerezni. Ezek egy részét az Országos Atomenergia Hivatal adja ki, amely jól érzékelhetően nincs a kormány kezében, szigorú nemzetközi előírásoknak kell eleget tennie, ha úgy tetszik: a belső viszonyoktól független intézmény.

A késések, csúszások másik oka az orosz fél kapacitáshiánya lehet. Egyszerűen nincs elég szakemberük arra, hogy a világ számos pontján tervezzenek, építsenek, ezért a könnyebb ellenállás irányába mozdulnak. Oroszországon belül, Kínában, Ázsia más részein nem olyan szigorúak az előírások, mint az Európai Unióban, ezért inkább ott dolgoznak. Már Finnországban is nehézségeik voltak, akár csak azzal is, hogy ne oroszul, hanem például angolul nyújtsanak be egy megfelelő minőségű tervdokumentációt.

Holoda Attila szerint mindettől függetlenül egy ekkora beruházásnál előfordulnak csúszások a kivitelezésben, ez egyáltalán nem egyedi eset. A villamosenergia-ellátásban a késlekedés miatt nem lehet fennakadás, hiszen az új erőművet úgy tervezték, hogy egy ideig – vele párhuzamosan – még a régi is működik. Egyébként pedig lehet külföldről is vásárolni energiát, méghozzá most elég jó áron. Az egy másik kérdés, hogy a csúszás miatt az orosz fél fizet-e majd kötbért. A szerződés részleteit titkolja a kormány, így nem tudható, hogy ilyen kitétel egyáltalán van-e benne.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.
ÉvHonapja2020

Esti gyors
2020.10.16. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János