„Klubrádió
Reggeli gyors

Pakson dől a pénz, csak legyen közöd Orbánhoz

6/03/2020 13:37

| Szerző: Klubrádió

Az atomvárosban még egy bicikliúton is nagyot lehet kaszálni. A közbeszerzést pedig nem cifrázzák: a leendő győztes versenytársa a saját beosztottja.

2020. március 06. Reggeli gyors - részlet 20.03.06. Szabó András
09:17
00:00

Elkészült Pakson egy 2,5 kilométeres bicikliút, aminek a dunakömlődiek biztosan nagyon örülnek. Igaz, hogy a tervezettnél 300 millióval többe került, azaz összesen 780 millióba. Ennek viszont bizonyára Sebestyén Roland, az út építője örül. Meg néhányan Orbán Viktor rokonságából.

Sebestyén úr országos hírnévre eddig nem tette szert, de lehet róla tudni,hogy 20 éve építéssel foglalkozik, annak idején a Közgéppel dolgozott, amikor oda ömlött a pénz. Üzletelt Orbán Viktor feleségének rokonságával, a kormányfő unokaöccsével, és így tovább. Ahogyan azt a Direkt 36 újságírója, Szabó András kiderítette, 2016 körül kezdett Paksra koncentrálni, de nem az atomerőmű érdekelte, hanem a hozzá kapcsolódó infrastrukturális beruházások. Például épített volna lakóparkot, amelynek lakásait egy szintén Orbán-rokonhoz köthető cég értékesítette volna.

Pakson a fideszes önkormányzat sajátosan értelmezte a versenyeztetés fogalmát. Meghívásos tendereket írtak ki, de csak olyan cégeket hívtak meg versenytársnak, amelyek Sebestyén Rolandhoz köthetők. Volt olyan versenytárs cég, amely Sebestyén egyik ügyvezetőjének az érdekeltsége. Így úszkáltak, úszkálnak a paksi megaberuházás farvizén.

Szabó András újságíró megismert egy olyan projektet is, ami már a paksi képviselőknek is sok volt. Sebestyén, a csendes építő ember ingatlanvásárlásba fogott. Mintegy 8,6 hektár területet vett meg, körülbelül 170 millió forintért. Aztán lépett az önkormányzat, a földet belterületbe vonta. Ez nem volt elég, kitalálták, hogy oda bizony egy ipari parkot kell építeni, meg kell hát vennie a városnak a területet Sebestyéntől, úgy 1.700 millió forintért, azaz 1,7 milliárdért. Na, itt született az a döntés, hogy ezt azért mégse. A kérdés lekerült az önkormányzat napirendjéről. Egyelőre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Reggeli gyors
2020.03.06. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert