„Klubrádió
A lényeg

Lengyel kritika az oroszoknak és a magyaroknak

10/02/2022 19:39

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyin orosz elnök szét akarja verni a NATO-t, ezért fontos egységet mutatni a szövetségesek részéről, jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Varsóban, a Boris Johnson brit miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

A brit kormányfő villámlátogatásán találkozott a Lengyelországba telepített brit katonákkal, Morawiecki pedig megköszönte, hogy London a királyi tengerészgyalogság 350 katonájával megnövelte lengyelországi kontingensét. Az erősítést szállító repülőgép csütörtökön landolt Varsóban, írja az MTI.

A brit miniszterelnök Lengyelországban
 
A brit miniszterelnök Lengyelországban
 
Varsó, 2022. február 10. Boris Johnson brit (k, balról) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csoportkép készítésén vesz részt brit és lengyel katonákkal egy Varsóhoz közeli támaszponton 2022. február 10-én. MTI/AP/Pool/AFP/Daniel Leal
Fotó: Daniel Leal
 

 

A lengyel kormányfő „hamis alternatívának” nevezte azt, hogy Moszkva szerint a béke, illetve a területi egységét megőrző, szuverén Ukrajna kizárja egymást. „Valójában a mérleg egyik oldalán a szuverenitás és Európa biztonsága található, a másikon pedig a destabilizáció, amivel ma a Kreml próbálkozik”.

Szerinte a régió békéje csak az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának erősítése, a NATO-egység határozott felmutatása révén tartható fenn. A lengyel kormányfő a „külső támadóval való konfrontáció” mellett a Nyugat előtt álló kihívásnak minősítette a „saját hibás elképzelésekkel való szembenézést” is. „Itt az ideje, hogy főként Nyugat-Európa felébredjen a geopolitikai szundikálásból” – mondta. Johnson és ő más európai politikusoknál korábban tudatosították, hogy „Putyin agresszív lépései” veszélyes eseményeket idézhetnek elő, tette hozzá.

Fontosnak nevezte a „hídépítést” is Oroszország felé, de ennek alapfeltétele, mint aláhúzta, a béke. Az orosz agresszió egyik lehetséges eszközének nevezte az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezetéket, és ismét felszólította Berlint a projekt leállítására. Felhívta Németországot, mielőbb tegye nyilvánvalóvá, hogy nem fogja megengedni a gázvezetéket zsarolásra használni – mondta. Az orosz „birodalmi politika” lehetséges eszközei között említette a migrációt és a kibertámadásokat is.

Boris Johnson arról beszélt, Lengyelország kulcsszerepet tölt be az európai biztonságban, és az Egyesült Királyság mindig kész segítséget nyújtani neki veszély esetén, amint a lengyelek is megteszik ezt a maguk részéről a briteknek. „Diplomáciai úton fáradhatatlanul törekszünk az ukrán határokon fennálló feszültség enyhítésére” – jelentette ki Johnson, emlékeztetve egyúttal az esetleges ukrajnai orosz invázió esetén életbe lépő szankciócsomagra. Varsó és London nem fogad el egy olyan világot, amelyben egy nagy ország zaklathatja vagy megtámadhatja a szomszédját – hangsúlyozta. A NATO tagjaként az Egyesült Királyság és Lengyelország „semmilyen kompromisszumot nem fogad el az alapértékeket illetően” – jelentette ki a brit kormányfő Ukrajna szuverenitásának megőrzésére utalva.

Csütörtökön az orosz-ukrán válságról tanácskozott Moszkvában a brit és az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov orosz részről a néma és a süket párbeszédéhez hasonlította a találkozót és csalódását fejezte ki, míg brit részről Liz Truss közölte: az orosz kormány agressziója és arra irányuló kísérletei, hogy újratárgyalja a múltat, komolyan aláássa Oroszország nemzetközi tekintélyét.

Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes viszont Magyarországra utalva felvetette, hogy az oroszoknak mintha sikerülne egy NATO-tagországot kivonnia az egységes fellépésből. Sajnálatosak az ukránellenes magyar lépések – mondta a Gazeta.pl hírportál élő podkasztinterjújában, írja a Hvg.hu.

Marcin Przydacz azt mondta, a magyar miniszterelnök a kárpátaljai magyar kisebbséget érintő ukrán politikával érvel. Ám „Lengyelország egészen más keleti politikát folytat Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban, mint Magyarország”.