„Klubrádió
A lényeg

Orosz-ukrán-háború: provokációról és nehéztüzérségi támadásról beszélnek

21/02/2022 06:53

| Szerző: Klubrádió

Az oroszok szerint az ukrán hadsereg kezdte el nehéztüzérséggel lőni a szeparatisták ellenőrzése alatt álló Luhanszkot, míg az az ukránok szerint az orosz oldal felől érkezett provokációs támadás a város ellen. A hírek szerint négyen meghaltak, írja a Telex.

Ukrán válság
 
Ukrán válság
 
Matvejev Kurgan, 2022. február 19. A "Donyecki Népköztársaságból" kimenekített emberek lépik át az orosz-ukrán határt Matvejev Kurgannál 2022. február 19-én. Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó, délkelet-ukrajnai "Donyecki Népköztársaság" vezetője teljes mozgósítást rendelt el. A szakadárok bejelentették, hogy már több mint hatezer embert, köztük 2400 gyereket evakuáltak Ukrajna keleti részéből Oroszországba. A két délkelet-ukrajnai szakadár terület - a "Luhanszki Népköztársaság" és a "Donyecki Népköztársaság" - vezetője az ukrán hadsereg támadási terveire hivatkozva pénteken rendelte el az ott élő nők, gyerekek és idősek tömeges Oroszországba menekítését, jóllehet Kijev tagadta, hogy támadásra készülne ellenük. MTI/EPA/Arkadij Budnyickij
Fotó: Arkadij Budnyickij
 

 

Oroszország a térséggel határos Kurszk megyében rendkívüli helyzetet léptetett életbe, és az orosz támogatást a háta mögött tudó szeparatista oldal szerint 24 települést ért támadás az ukrán hadsereg felől. Ezt az ukránok visszautasítják.

Oroszország a péntek óta kialakult helyzetre hivatkozva bejelentette, hogy a Belaruszban zajló hadgyakorlat mégsem fejeződik be február 20-án, és az odavezénylet haderők ott maradnak.

Eközben Magyarország újabb 120 lélegeztetőgéppel segíti Ukrajnát a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, a gépek fele kárpátaljai, másik fele más ukrajnai kórházakba kerül - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn reggel az MTI szerint.