„Klubrádió
Útszélen

Az utolsó padból

4/06/2022 07:51

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Kárpátaljai roma gyerekekről volt szó az Útszélen adásában; "ők azok, akik mindig is az utolsó padban ültek, ha egyáltalán eljutottak suliba. Közülük sokan itt, Magyarországon ettek életükben először almát vagy spenótot. (...) Kirill, Putyin és Orbán Viktor persze nem hajolnak le az apró problémákért. Lehet, hogy még a spenótot sem szeretik. Az első padban ülnek, és nem néznek hátra. Pedig vannak ott sokan. Eszükbe sem jut, hogy gyakran az utolsókból lesznek az elsők."

2022. június 02. Útszélen (2022. június 02., csütörtök 15:00)
45:54
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Kirill pátriárka hasonló hatalommal bír az ortodox keresztény világban, mint a római egyházfő nyugaton. Vlagyimir Mihajlovics Gungyajev – ez a polgári neve – ennek megfelelően nem szűkölködhet anyagi javakban sem. Rangjához illlően van például aranyozott, selyemtapétás kápolnavagonnal is ellátott magánvonata. Rendelkezik nyolc hálószobás jachttal, ugyanitt saját moziteremmel. Azt nem tudni, hogy a spenót vagy a kaviár-e a kedvenc étele. Hogy szereti-e mondjuk az almát. Orbán Viktor segédletével most Őszentsége vagyonának sorsa határozza meg az európai politika jövőjét. Pontosabban azt az összefogást, amely megpróbálná Putyin Gungyajev krisztusi szeretetében támogatott háborúját megfékezni. Nemrég volt a Gyermeknap. Zelenszkij ukrán elnök pár nappal később közölte, hogy az immár száz napos háborúban eddig 243 gyerek halt meg. Isten tudja, hogy hány százezer lett menekült, hajléktalan és árva.

Olyan gyerekkel találkoztam a múlt héten, akik között voltak tíz év körüli teljesen analfabéták is. És olyan fiatalokkal, akik mindent megtettek, hogy segítsenek rajtuk – de ez nehezen ment nekik is. Kárpátaljai roma gyerekekről beszélek. A háború elől menekültek, aminél kevés nehezebb sors képzelhető el. Egyszerűen van számos olyan dolog, amibe nem tudunk résztvevően belegondolni. Például abba, hogy közülük sokan itt, Magyarországon ettek életükben először almát vagy spenótot – és nem azért, mert köztudottan nem ez a gyerekek fő kedvence. Orvosok mondják, hogy naponta találkoznak olyanokkal, akiknek katasztrofális állapotban van a tüdejük, meg egyáltalán, az egészségük. Ők azok, akik mindig is az utolsó padban ültek, ha egyáltalán eljutottak suliba. És ha nem buktatták meg őket, akkor csak azért tették, hogy másnak kelljen szembenézni a problémáikkal. Aktuálisan a háborúval és a meneküléssel. Kirill, Putyin és Orbán Viktor persze nem hajolnak le az apró problémákért. Lehet, hogy még a spenótot sem szeretik. Az első padban ülnek, és nem néznek hátra. Pedig vannak ott sokan. Eszükbe sem jut, hogy gyakran az utolsókból lesznek az elsők.

Józsa Márta jegyzete.

Az Útszélen témája:

Roma diákok, akik elit egyetemre készülnek, középiskolások, akik nem tanulnak meg az iskolában olvasni és írni, és olyanok, aki a háború elől menekültek – és Magyarországon kóstoltak először almát. Egy a közös bennük, ha számíthatnak segítségre, azt nem az államtól, csakis a civilektől kapják.

Az adás vendégei:

Sipos Alexandra és Makula György roma diákok

Fedorkó Boglárka, a Romaversitas Alapítvány ügyvezető igazgatója 

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Pixabay

Útszélen
2022. június 02., csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta