„Köszönjük,
Hetes Stúdió

Pro pátriárka et illibertate – Dési János jegyzete

4/06/2022 15:05

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Mindez szót sem érdemelne, ha a hírek szerint a magyar önkényúr most nem éppen azért vétózna, mert ez a Kirill nevű alak, ha nem is pokolra, de európai uniós szankciós listára jutna. Nagy hadászati jelentősége nincs a dolognak, csak megmutatna valamit az európai, keresztény kultúrkör erejéből.

2022. június 04. Hetes Stúdió-részlet (2022.06.04. Dési János jegyzete)
04:14
00:00
Volt távol egy ország, mégis elég ismerős. Heltai Jenő írt róla érzékletes útirajzot a kiskirályok korából. Emánuel és Iván a trónviszályok között mindent ellopott országában, amit csak lehetett. Igaz, ehhez nem gázszerelőt alkalmaztak, hanem a helyi arisztokrácia közreműködésével lopták ki még a csirkét is a tojásból. (Boldog idők. Ma bankrendszert, szállodaláncot, autópályát és kisebb nagyobb cégeket lopnak, no meg az európai adófizetők pénzét, akik ezt szerény mosollyal nyugtázzák. Pedig még Heltait sem olvastak.)

Heltai Jenő: Kiskirályok
 
Heltai Jenő: Kiskirályok
 

De maradjunk a klasszikusoknál:

„VII. Emánuel valamit mondott cirillül, alighanem rólam. Erre az ifjú-cirillek fölálltak, sorban odajöttek hozzám, és megszorították kezemet. Egy fehér szakállas öreg meg is ölelt, és egy pillanatig úgy rémlett, hogy zsebemben kotorász. Ez az öreg, mint utóbb megtudtam, Kifosztovics pátriárka volt, szenvedélyes tolvaj, aki elvből ellopott minden ellophatót, akár volt belőle haszna, akár nem. Esketéskor ellopta a jegygyűrűt és a menyasszony füléből a fülbevalót is.”

Kifosztovics pátriárka megérte a pénzét – ellopta azt is –, de sosem volt KGB-ügynök, nem volt háborús uszító, legfeljebb trónviszályok elintézésében működött közre és közel sem uszított egy másik cirill-ország népének legyilkolására. Míg mostani egyik utódja, egy bizonyos Kirill volt KGB-ügynök a Szovjetunió idején. Lopásban gyorsan felzárkózott politikai mestereihez és teljes erejével támogatja Putyin gyilkos háborúját Ukrajna ellen.

Egy sötét gazember, egy gyilkos hatalom kiszolgálója – most éppen egyházi ember álruháját magára véve. Mert igaz keresztény se nem cselekedne, se nem beszélne így. Szerencsére az ortodox egyház elég erős, és elég komoly rutinja van benne, hogy túlélje valahogy ezeket az alakokat. A putyini rendszer végével valószínűleg ő is eltűnik majd a süllyesztőbe – ha hiszi is, amit mond, akkor a pokol tizedik bugyrába kerül: „Tizedik bugyor. Rühesek, ronda sebeiket tépik, szaggatják körmeikkel, olthatatlan szomjúság kínozza őket.” Persze, ha nem hiszi, amit mond, csak az egyszerű híveket hülyíti, akkor semmi izgalom, nem lesz bugyor, s pokol, csak megvetés itt a Földön.

Mindez szót sem érdemelne, ha a hírek szerint a magyar önkényúr most nem éppen azért vétózna, mert ez a Kirill nevű alak, ha nem is pokolra, de európai uniós szankciós listára jutna. Nagy hadászati jelentősége nincs a dolognak, csak megmutatna valamit az európai, keresztény kultúrkör erejéből.

Ahogy az önkényúr egykori európai párttársai fogalmaztak, előbb-utóbb talán kiderül, mivel zsarolják Putyinék mindezért a világ szégyene vétózgatásért. Találgatni lehet, de nem érdemes. Elég csak az eredményt figyelni. Az EU szándékos provokálása.

Tegnap egyébként felhívott Kifosztovics pátriárka és nagyon szomorúnak tűnt a hangja: Kedves szerkesztő úr, ugyan én kiloptam Részeges Iván koronájából a gyémántot és üveggyöngyöt tettem a helyébe, majd később az üveggyöngyöt is kiloptam. De mégiscsak tudtam valami mértéket tartani, hiszen a koronát csak zaciba csaptam. Mai utódaim sajnos szégyent hoznak a mi szép pátriárkai tisztségünkre. Hova jut így a világ?!

Annyira el volt kenődve, hogy gondoltam, valahogy fel kell vidítanom, ezért elküldtem neki Mészáros Lőrinc legújabb videóját, amint beszédet mond.

Utóbb két megjegyzést tett: Ünnepélyesen átadom Mészáros úrnak a tolvajok védőszentje munkakört, mert ebben ő valóban sokkal jobb, mint én.

A másik, de jó, hogy nem most élek éppen.

Dési János jegyzete a 2022. június 4-i Hetes Stúdióban hangzott el.