„Klubrádió
A lényeg

Orbán ellenkezése után Kirill pátriárka lekerült az EU-s szankciós listáról

2/06/2022 17:13

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány erőteljes tiltakozása miatt lekerült az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka az Európai Unió szankciós listájáról – írja több uniós diplomatára hivatkozva az Euronews. Hasonlóan értesült a német DPA és a francia AFP hírügynökség is.

Az EU azzal vádolta a pátriárkát, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti. A szankciók számára vagyonbefagyasztást és utazási tilalmat jelentettek volna. Kirill egy korábbi prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit és nem is akart háborút, csupán határait védte.

Kirill moszkvai pátriárka egy márciusi prédikációjában a liberális nyugati értékeket – különös tekintettel a melegfelvonulásokra –tette felelőssé az orosz–ukrán háború kitöréséért. A melegfelvonulásoktól indulva eljutott addig, hogy egyfajta civilizációs háborúként állította be az oroszok ukrajnai invázióját.

A Kirill pátriárka elleni szankciók bevezetésének egyetlen ország tett keresztbe: Magyarország. Orbán Viktor mai közleményében azzal magyarázkodott, hogy Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-s nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették.

Érdemes hozzáfűzni azonban a 444 nyomán: a Politico szerint számos uniós diplomatát felháborított, hogy a magyar kormány az utolsó pillanatban dobta be a Kirill pátriárkával kapcsolatos érvet, amely egyáltalán nem merült fel az Európai Tanács hétfői és keddi ülésein. A Bloomberg szerint sem volt ez téma a korábbi tanácskozásokon.

Az Európai Unió hatodik, Oroszország ellen kivetett szankciócsomagjában lépett fel Kirill pátriárka ellen. A szankciós csomagot – az olajembargó miatt elhúzódott az erről szóló vita – hétfőn késő este fogadták el az Európai Uniós tagországok vezetői. Szerdán azonban a magyar kormány Kirill pátriárka miatt vétózott, így az egész szankciós csomag elfogadási folyamata félbeszakadt.

A hatodik szankciós csomag értelmében az Európai Unió nem vásárol több olajat Oroszországtól, azonban az embargó nem terjed ki a csővezetéken keresztül érkező szállítmányokra. Orbán Viktor a megállapodásról azt mondta, „olyan megállapodást hoztunk tető alá, amely kimondja, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat.

(via hvg.hu, kiemelt kép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)