„Köszönjük,
A lényeg

Magyarország a célegyenesben blokkolja az uniós szankciókat – Kirill pátriárka miatt

1/06/2022 15:09

| Szerző: Klubrádió

Arra hivatkozva kaszálta el a magyar kormány az Oroszországgal szemben tervezett büntetőintézkedéseket, hogy a szankciók részét képező vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között ott van Kirill pátriárka, az ortodox egyház feje.

Ma kellett volna véglegesíteni az olajembargót is tartalmazó büntetőintézkedéseket, de a magyar kormány vétót jelzett – írja az EUrológus.

Egymástól független sajtóértesülések szerint ismét blokkolja Magyarország az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, amelyről hétfőn este már megállapodtak az állam- és kormányfők.

Most nem az olajembargóval kapcsolatban – amely alól Magyarország mentességet kapott –, hanem azért, mert a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között ott van Kirill pátriárka, az ortodox egyház feje, Putyin elnök feltétlen támogatója. Korábban már hangoztatta a magyar kormány, hogy ezzel nem értenek egyet, azonban az elmúlt napokban és a csúcstalálkozó kapcsán nem került elő a téma.

Szerdán reggel az uniós nagykövetek azért találkoztak Brüsszelben, hogy végleges formába öltsék a szankciós csomagot, és ebben a vitában jelezte a magyar fél, hogy Kirill nevét szeretné törölni erről a listáról. Emiatt az egész csomag elfogadási folyamata félbeszakadt.