„Klubrádió
Reggeli gyors

Putyin helyére kerülhet Orbán az amerikai evangelistáknál

25/04/2022 08:15

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Otthonától távol ünnepelte az ortodox húsvétot több millió ukrajnai menekült, többek között Magyarországon is a Szent Mihály pravoszláv egyház budapesti templomában, ahol ezúttal ukrán pap celebrálta az ünnepi misét – írja az AP. Az amerikai evangélistákat összezavarta Putyin háborúja, de Orbán családmodellje tetszik nekik. Orbánnak a pápával baráti jellegű találkozója volt? Nemzetközi lapszemle.

2022. április 25. Lapszemle 20220425/Csernyánszky
04:58
00:00

Az ünnep alkalmából több száz ukrán vett részt a budapesti misén. A pap úgy fogalmazott, hogy a feltámadás reményt ébreszt, hogy Ukrajna győzedelmeskedni fog a gonosz felett. Eddig 5,2 millióan menekültek el hazájukból, közülük 490 ezren haladtak át Magyarországon, csaknem 3 millióan Lengyelország felé, 775 ezren pedig Románia felé menekültek Ukrajnából – írta az AP-re hivatkozó Washington Post.

A Lengyelországba menekülő ukránok, illetve a vele szomszédos országok – így hazánk - szempontjából is kritikus időszak következik. Amennyiben a lengyel légiirányítók május elsejéig nem tudnak megegyezni az állami szervekkel a bérük és munkaidejük tervezett változtatásáról, nem szállnak fel lengyel gépek – írja a SchengenVisaInfo. A Varsóban dolgozó 206 légiirányítóból 180-an fenyegetnek azzal, hogy felmondanak, amennyiben rájuk kényszerítenék az új munkafeltételeket.

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nyitók
 
 ARCHÍV – Orbán Viktor kormányfő és felesége, Lévai Anikó, valamint Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója (középen, j-b) az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nyitókoncertjén a Mátyás-templomban 2021. október 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 


Orbán Viktor az amerikai keresztény jobboldal új Vlagyimir Putyinja? – ezzel a provokatív címmel jelentetett meg elemzést az openDemocracy nevű portál, amelynek egyik alapítója Open Society Found/Nyílt Társadalom Alapítvány. Az orosz-ukrán háború jelenlegi világpolitikai visszhangját elemező cikk szerint Putyin orosz elnök csillaga leáldozóban, és a helyét kitöltő űrt az amerikai evangélistáknál Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök töltheti be. Hogy miért? Például a szerző személyesen is megtapasztalta Indiana állam evangélista közösségében, hogy Putyin csillaga gyorsan emelkedett felfelé, amikor 2013-ban nyíltan szembeszállt az LMBTQ-közösségekkel. Innen egy lépés volt, hogy Bill Graham, a népszerű amerikai lelkész kegyeibe fogadja Putyint. Fia, Franklin, találkozott is Putyinnal és Kirill moszkvai pátriárkával is.

Így aztán nem is lepődhetett meg senki, amikor a bizonyos körökben nagytiszteletű Franklin Graham a háború kitörése előtti napokban a Twitterre kiírta, imádkozik Putyinért. Látva a háború borzalmait, kénytelen volt bizonyos tekintetben visszavonulót fújni, ellenben megjegyezte, mindezek dacára számos kérdésben Putyinnak helyes meglátásai vannak.

 
Franklin Graham amerikai keresztény misszionárius, evangélista, Billy Graham evangélista fia, a Billy Graham Evangelizációs Társaság (BGEA) vezetője Fotó: Billy Graham Evangelistic Association
 

Most, hogy Putyin népszerűsége még az evangélisták körében is hanyatlik, felmerült helyette Orbán Viktor neve, hisz az ő családmodelljében semmi kifogásolható nincs. A szintén evangélista Pat Robertson és keresztény tévéje például csak mértékkel dicsérte Orbánt azért, hogy ukrán menekülteket fogad be, és megengedi az amerikai csapatok állomásoztatását, amivel éppenséggel gyengíti az orosz elnököt. Igaz, Orbán okosan ezt úgy adja elő, bármit tesz, ő a magyar emberek érdekeit nézi.

A német Katolisch nevű lap Orbán pápai vizitjét elemzi, amelyből megtudjuk, hogy a 40 perces audiencia két fő témája az ukrán menekültek befogadása volt, amiért Ferenc pápa háláját fejezte ki a magyar kormányfőnek. A másik téma pedig Orbán általi, keresztényi erkölcsön alapuló családmodell hirdetése talált megértésre a pápánál. Az írás szerint igencsak baráti jelleget öltött a találkozó, így aztán magyarázatra sem szorul, hogy miért is hívta meg Orbán a pápát ismét Magyarországra, aminek minden bizonnyal a katolikus egyházfő eleget is fog tenni.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022. április 25., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit