„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Régóta ismert a magyar álláspont Kirill pátriárka szankcionálásáról

2/06/2022 13:52

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar kormány álláspontja Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatban régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen. A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan juttatta el az MTI-hez. A Politico és a Bloomberg hírei szerint ez az érv egyáltalán nem merült fel az Európai Tanács hétfői és keddi ülésein; Orbán csak egy május eleji rádióinterjúban hozta fel.

Ezzel Orbán arra reagált, hogy a magyar kormány mégis vétót emel az uniós szankciókkal szemben, csakhogy nem az olajembargó miatt (abban már van megállapodás, illetve Magyarország számára enyhítés), hanem vallásszabadsági okokra hivatkozva.

Visszatérve a nyilatkozatra: Orbán Viktor szerint Magyarország „természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek”.

Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették – írja az MTI a nyilatkozat alapján. Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen – zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

Érdemes hozzáfűzni azonban a 444 nyomán: a Politico szerint számos uniós diplomatát felháborított, hogy a magyar kormány az utolsó pillanatban dobta be a Kirill pátriárkával kapcsolatos érvet, amely egyáltalán nem merült fel az Európai Tanács hétfői és keddi ülésein. A Bloomberg szerint sem volt ez téma a korábbi tanácskozásokon.

Orbán Viktor csak a Kossuth rádióban beszélt erről, még május elején: „Azt mi nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőket tegyenek föl szankciós listára, ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, és ez szent és sérthetetlen” – mondta akkor, és a jelek szerint az ügy azóta nem került elő.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)